Esmaspäeval ja teisipäeval kohtub Eesti riigipea Berliinis Saksamaa presidendi Joackim Gaucki, liidukantsler Angela Merkeli, Bundestagi presidendi Norbert Lammerti, välisminister Frank-Walter Steinmeieri ja rahandusminister Wolfgang Schäublega. Samuti on tal kohtumised Bundestagi riigikaitsekomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja Balti sõprusgrupi liikmetega.

Kohtumised keskenduvad julgeolekuolukorrale Euroopas, Euroopa Liidu ühise välispoliitika väljakutsetele, rahanduspoliitikale ning Eesti-Saksa majandussuhete arengule.

Juulis 2013, kui liidupresident Gauck oli riigivisiidil Eestis, kinnitasid Eesti ja Saksa riigipead ühiselt, et vastutus, mida Euroopa meilt praegu vajab, pole koorem, vaid väljakutse ja võimalus muuta Euroopa tugevamaks. Nüüd, kaks aastat hiljem, on see tõdemus veelgi silmnähtavam. Ilvese riigivisiit toimub ajal, mil väljakutsed Euroopale eeldavad kõikide samameelsete riikide ülimalt tihedat koostööd.

Berliinis paneb president Ilves pärja sõja ja vägivalla ohvreid meenutavale Neue Wache memoriaalile, Bundeswehri langenud sõdurite mälestusmärgile ja 1953. aastal Ida-Berliinis toimunud rahvaülestõusu mälestusmärgile.

Ta kõneleb Euroopa e-lõimumisest Saksamaa kaubanduskodade katusorganisatsioonis DIHK ja mõjukas mõttekojas Körber Stiftung ning külastab Bayer Schering Pharma Berliini uurimiskeskust.

Eesti riigipea riigivisiidi puhul korraldatakse Berliini Kontserdimajas Arvo Pärdi autorikontsert, pärast mida annab president Ilves vastuvõtu liidupresident Gaucki auks.

Kolmapäeval külastab president Ilves Kieli, kus kohtub Schleswig-Holsteini

Liidumaa peaministri Torsten Albigiga ning külastab Kieli Ülikooli ning Läänemere ja ookeani uuringutega tegelevat teaduskeskust GEOMAR.

Neljapäeval on Eesti riigipea Hamburgis, kus kohtub valitseva linnapea Olaf Scholziga ning kõneleb Saksamaa liidumaade euroministrite konverentsil ja riigivisiidi puhul korraldataval Hamburgi-Eesti ärifoorumil. Ta külastab sealset rakenduskõrgkooli HSBA ning tutvub õppetöö ja praktika ühendamisega, samuti ettevõtet Kühne&Nagel.

Riigipead saatvasse ametlikku delegatsiooni kuuluvad ka riigikogu väliskomisjoni esimees Hannes Hanso ja Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling, välisminister Keit Pentus-Rosimannus, ettevõtlusminister Urve Palo, kultuuriminister Indrek Saar, õiguskantsler Ülle Madise, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman äridelegatsiooni juhina, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie, Tartu linnapea Urmas Klaas, rahandusministeeriumi finantspoliitika ja välissuhete asekantsler Märten Ross.

President Ilvest saadab tema riigivisiidil Saksamaale 42-liikmeline äridelegatsioon.