Kunstiteose näol, kus musta ülikonda ja valgesse särki riietatud Putin ripub punasel risti, on tegu osaluskunstiga - näituse külastajad võivad kujusse lüüa veel mõne naela või neid ka välja tõmmata, sõltuvalt sellest, mis tundeid teos vaatajas tekitab.

"See, et taoline eksponaat asub Riia keskel ja just selles hoones, on seaduspärane. Ta ise ju töötas sellistes asutustes ja on naelad ära teeninud. Ta on õigel ajal, õiges kohas," rääkis näituse külastaja Ronalds telekanalile T6.

Ristilöödud Putin on osa suuremast näitusest, kus on kokku eksponeeritud kümme teost. Teiste seas on näiteks ka poolik verdtilkuv auto, millest Muuseumiööl saab purskkaev. Auto peab sümboliseerima seda, et inimesed on lakanud linnakäras üksteist kuulmast ja nägemast.

Vene meedias on Putini kuju tekitanud raevu. "Lätlased, kes täiesti karistamatult esinevad venevastaste ja russofoobsete avaldustega, võtsid jala pidurilt," vahendab YLE ajalehte Komsomolskaja Pravda.

Ka Vene suursaatkond Lätis on näitusele teravalt reageerinud ja teatas, et esitas Lätile noodi. "Selline asi ei või äratada muud, kui viha ja jälestust. Peame täiesti sobimatuks taolise provokatiivse "teose" ilmumist Euroopa Liidu eesistujamaa pealinna," teatas Vene suursaatkond.

Läti väljaanded kirjutasid täna õhtupoolikul, et näitusekorraldajad on saanud mitmeid ähvardusi ja on otsustanud selle sulgeda.