Kriitikute sõnul on Ukraina kriis näidanud, et NATO ei olnud valmis ebakonventsionaalseteks taktikateks, nagu näiteks küberrünnakud, infosõda ja rohelised mehikesed, vahendab Reuters.

NATO sõjaline juht, USA õhujõudude kindral Philip Breedlove on öelnud, et Ukraina on olnud laiema diplomaatilise, propaganda-, sõjalise ja majandusliku kampaania sihtmärk.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et leppis Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogheriniga kokku NATO ja Euroopa Liidu hübriidsõjavastase koostöö intensiivistamises.

„Me tagame, et strateegiad, mida me välja töötame, on teineteist täiendavad, et me saaksime tegutseda kiiresti ja efektiivselt hübriidohu korral mõne meie liikme vastu,“ ütles Stoltenberg pressikonverentsil.

NATO ametnikud on uurinud, kuidas nad reageeriksid Krimmi-stiilis operatsioonile Eestis või Lätis.

NATO-t ja Euroopa Liitu paneb muretsema tahtlik desinformatsioon Moskva rolli ja eesmärkide kohta, mida koordineerib Kreml.

Mogherini töötab Euroopa Liidu vastuse kallal, mis võib sisaldada venekeelseid ringhäälingusaateid etnilistele venelastele endise Nõukogude Liidu riikides.

„Me ... seisame silmitsi keerukate desinformatsiooni- ja radikaliseerimiskampaaniatega. Meie parim relv desinformatsiooni vastu on meie demokraatia, sõnavabaduse ja avatud ühiskonna väärtustel põhinev informatsioon,“ ütles Stoltenberg.