„Mida te ootate, et me teeksime?“ küsis Malaisia siseministri asetäitja Wan Junaidi Jafaar Guardiani vahendusel. „Me oleme olnud väga kenad nende inimeste vastu, kes tungivad meie piiridesse. Me oleme kohelnud neid humaanselt, aga nad ei saa meie rannikuid nii üle ujutada. Me peame saatma õige sõnumi, et nad ei ole siin teretulnud.“

Tai peaminister Prayuth Chan-ocha ütles samuti selgelt, et valitsusel ei ole ressursse põgenike vastuvõtmiseks.

„Kui me nad kõik vastu võtame, tuleb vabalt igaüks, kes tahab tulla. Ma küsin, kas Tai on võimeline nende kõigi eest hoolt kandma. Kust see eelarve tuleb?“ küsis Prayuth. „Keegi ei taha neid. Kõik tahavad, et transiitmaa nagu meie võtaks vastutuse. Kas see on õiglane?“

Kagu-Aasia, mis on aastaid püüdnud vaikselt ignoreerida Birma 1,3 miljoni rohingja saatust, on sattunud üha suurenevasse humanitaarkriisi. Viimase kolme aasta jooksul on budistliku enamusega Birmas karmilt taga kiusatud moslemivähemusest enam kui 120 000 põgenenud laevadega teistesse riikidesse, makstes inimkaubitsejatele suuri summasid.

Erinevate riikide julgeolekujõududega silmitsi seisvad inimkaubitsejad on aga laevad hüljanud, jättes hinnanguliselt 6000 põgenikku iseenda hooleks.

Vaatamata ÜRO ja rahvusvaheliste abiagentuuride üleskutsetele ei soovi ükski piirkonna valitsus – ei Tai, Malaisia ega Indoneesia – põgenikke vastu võtta, kartes, et kui nad võtavad mõned, toob see kaasa vaeste ja hariduseta migrantide peatamatu voolu.

Wan Junaidi ütles, et kolmapäeval Malaisia Penangi osariigi ranniku lähistel leitud laevale 500 inimesega pardal anti kaasa moona ja saadeti oma teed. Öösel saadeti Langkawi saare juurest tagasi ka teine alus.

Tai võimud märkasid samuti migrandilaeva Tai ja Malaisia merepiiri lähistel.

Tai mereväe kõrge ametniku kapten Chayut Navespootikorni sõnul anti laeval olnutele toitu ja vett.