Euroopa Komisjon esitles täna Euroopa rände tegevuskava Vahemere kriisisituatsiooni kiireks lahendamiseks. Konkreetsemad ettepanekud rahvusvahelist kaitset vajavate inimeste jaotamiseks ELi liikmesriikide vahel esitab komisjon maikuu lõpus.

Kuna riigikogu infotunni ajal toimus parajasti Euroopa Komisjoni ettepanekute esitlus, siis konkreetsed otsused ei olnud Pevkurini veel jõudnud ja ta neid kommenteerida ei saanud.

"Tulles konkreetselt teie küsimuse juurde, ütlen, et kui see ettepanek on tulnud, siis me kindlasti valitsuses arutame seda ja tuleme ka parlamendi ette või täpsemalt Euroopa Liidu asjade komisjoni selleks, kui me soovime Euroopas Vabariigi Valitsuse positsiooni muuta. Tänane Vabariigi Valitsuse kinnitatud positsioon on see, et me toetame vabatahtlikku lähenemist," ütles Pevkur siiski selleteemalisele küsimusele vastates.

Siseminister lisas, et tema isiklikult ei ole samuti kunagi pooldanud ühtegi sellist n-ö väga jõulist sunniviisilist jagamist Euroopa Liidu poolt.

"Euroopa Liidu üks aluspõhimõtteid on olnud vabatahtlikkus ja see, et Euroopa Komisjon tuleb välja just nendel minutitel – näete, Frans Timmermans räägib, tahaks kuulata, aga näed, ei kuule, mis ettepanek on –, et siis tasub meenutada, et ülemkogu on seda teemat arutanud ja neid kümmet punkti ka arutanud. /.../ Nii et neid teemasid, mida seal arutada, on väga palju. Kvoot on üks väga väike osa," lisas Pevkur.

"Tegelikult me peame tegelema lähteriigiga, peame tegelikult aitama neid inimesi seal, kus neil mure on, Euroopa Liidu liikmesriikide poolt tervikuna. See lahendab probleemi palju tõhusamalt kui see, et me hakkame inimesi lihtsalt ümber jaotama. Meie enda ja Eesti mure on see, et kui me vaatame Eesti pagulasnumbreid või rahvusvahelise kaitse taotlemise numbreid, siis eelmiseks aastaks oli see tõusnud 147-ni ja eilse päeva seisuga on meile esitatud juba 81 taotlust, kellest suurem osa, 34, on tulnud Ukrainast, 10 Süüriast, 8 Palestiina okupeeritud aladelt, 8 Sudaanist jne. Nii et selles mõttes ka meie enda juba praegu siia saabunud põgenike numbrid on kasvanud 10 aastaga umbes kümnekordseks, sellega tuleb samamoodi arvestada ja neid sõnumeid me Euroopa Komisjoniga suheldes edasi anname," rääkis Pevkur.

Euroopa Komisjon esitles täna Euroopa rände tegevuskava Vahemere kriisisituatsiooni kiireks lahendamiseks. Vahemerd ületada püüdes seavad oma elu ohtu tuhanded rändajad ja on selge, et üheltki liikmesriigilt ei saa eeldada sellise rändesurvega toimetulekut üksi. Konkreetsemad ettepanekud rahvusvahelist kaitset vajavate inimeste jaotamiseks ELi liikmesriikide vahel esitab komisjon maikuu lõpus.