Vabatahtlikud hakkavad tööle kohaliku vabatahtlike psühholoogide ühingu juures, kuhu kuulub 75 erialaspetsialisti. Ühingu liikmed pakuvad nõustamist ja psühholoogilist abi nii Ukraina sisepõgenikele kui ka kohalikele elanikele, kes on sõja tõttu kannatanud. Erilise tähelepanu all on oma kodudest põgenema pidanud lapsed, kes peavad toime tulema kodu ja teinekord ka lähedaste kaotusega ning sisseelamisega uues keskkonnas. Samuti viiakse läbi koolitusi õpetajatele ja teistele sotsiaaltöö spetsialistidele, teatas MTÜ Eesti Pagulasabi.

Esimene Ukrainasse lähetatav vabatahtlik on sotsiaaltöötaja Minni Sirge, kes töötab põhikohaga Adeli Rahvusvahelises Rehabilitatsioonikeskuses. "Ukrainasse vabatahtlikuks otsustasin kandideerida, sest mulle meeldib ennast proovile panna, võtta ette julgeid samme ja näha, kuidas uute olukordadega toime tulen. Kindlasti avardab see kogemus mu silmaringi ja parandab lisandväärtusena ka mu vene keele oskust," tõi Minni Sirge välja mõned põhjused, miks ta vabatahtlikuks otsustas hakata.

Eesti Pagulasabi juhatuse esimehe Eero Jansoni sõnul on kohapeal suur vajadus psühholoogilise ja sotsiaalse abi järele. "Ukrainas on registreeritud enam kui 1,2 miljonit sisepõgenikku ning paljud neist on varsti juba aasta aega elanud pidevas ärevuses ja ilma kindlustundeta tuleviku suhtes. Eriti keeruline on olukord lastega, kes on olnud tunnistajaks raskele vägivallale ja kaotanud või pidanud lahkuma oma lähedastest. Uue olukorraga kohanemisel vajavad nad professionaalset abi ja toetust ning meie vabatahtlikud saavad selles protsessis abiks olla."

Vabatahtlike erialaspetsialistide Ukrainasse lähetamise projekti rahastab välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest. Projekt kestab 2015. aasta lõpuni ning järgmised vabatahtlikud lähevad Ukrainasse juunis.