Klient, kes naiste käekella Beringi eest 199 eurot välja käis, pöördus tarbijakaitseameti tarbijakaebuste komisjoni. Naise selgituse kohaselt oli tegemist pidulikku stiili kellega, mida ei kantud igapäevaselt.

Möödunud aasta 19. detsembri õhtul kandis naine kella alles neljandat või viiendat korda. Üritus oli rahulikku laadi pidulik koosviibimine. Ühel hetkel avastas kella kandja, et kellal puuduvad pealisklaas ja osutid.

Probleemi põhjustava võimaliku löögi kella pihta kellaomanik välistas. Tarbija väitel lagunes kell täiesti tavalise kandmise ajal.

Seevastu polnud sellise sündmuste ümberjutustusega päri kellamüüja, kes tellis kellale ekspertiisi ning tuginedes ekspertiisiaktile märkis, et tehas ei saa vastutada kella kasutamisel tekkivate õnnetuste eest.

Ka garantiitalongil oli kirjas, millistel juhtudel ei saa esitada pretensiooni.

Kuna müüja kliendi nõuet ei rahuldanud, esitas tarbija kaebuse asja menetlemiseks tarbijakaitseametisse. Kaebuses kirjeldab tarbija vaidluse senist käiku. Tarbijakaitseamet edastas tarbija kaebuse kauplejale vastamiseks. Kaupleja teatas saadetud vastuses ametile, et ei rahulda tarbija kaebust tulenevalt kahes ekspertiisiaktis toodud järeldustest, et defekt on tekkinud löögi tagajärjel.

Erinevalt kaupleja tellitud korduvatest ekspertiisidest leiti tarbijakaebuste komisjoni ekspertiisis, et kella puhul pole selgelt tuvastatav, kas leitud kriimu puhul on ikka tegu löögijäljega.

Kriimustus nimelt asub kohas, kus see ei tohiks mõjuda klaasile.

Kuna klassi asukoha ümber ei ole ühtegi kriimu, siis võis klaasi äratuleku põhjustada ka selle nõrk kinnitus. Esineb võimalus, et paigaldades ei pressitud klaasi piisavalt tugevalt kinni. Miski ei viita visuaalselt komisjoni ekspertiisi seisukohalt kõvale löögile. Löögi puhul peaks kella sihverplaadil olema näha täkkeid, mida seal pole. Kui klaas tuleb ära, siis seierid pikalt oma kohal ei püsi.

Tuvastatud asjaoludest lähtudes leidis komisjon, et kaupleja ei ole ümber lükanud kellal tootmisvea esinemise eeldust. Kaupleja esitatud ekspertiisiaktides toodud järeldused ei ühti komisjoni poolt kellaga kohapeal tutvumisel tuvastatud asjaoludega.

Komisjon leidis, et kaupleja peab vahetama kella lepingutingimustele vastava kella vastu või teostama kella paranduse.