Neljapäev, 7. mai

Eile päeval hakkas meie tegevuse intensiivsus kasvama. Jätkame väljaõppega. Praegu teeme läbi kõiki tegevusi, mida teeksime ehtsate mürskudega, aga "kuivalt", st kõiki vajalikke tegevusi korratakse ilma lahingmürskudeta.

Samuti läksime üle 24/7 režiimile. Faktiliselt meil enam mõistet "öörahu" ei ole. Eile saime tulejuhtidelt tulekäsu öösel. Iga hetk võib olla vaja telgist välja suurtüki juurde joosta, sellega sihtida ja seejärel virtuaalselt tulistada. Taas korratakse kõiki tegevusi, mis toimuvad suurtüki juures.

Sama puudutab taktikalist osa: kaitse korraldamine, patrullid, vahipostid ja muu. 24/7 oleme ringkaitses, saame ülesandeid.

Mis ilma puudutab, siis täna hommikul tuli vihma, mitte tugevalt, aga pikalt. Mõned said läbimärjaks, aga moraal ja võitlusvaim säilisid.

Täna töötasime olukorraga, kus meid tulistas vaenlase suurtükivägi ja seejärel oli mul neli erineva raskusastmega haavatut. Peale seda harjutati meditsiiniprotseduure - pool minutit inimesele: küsitakse, millised on vigastused, kontrollitakse verejooksu, mõõdetakse pulssi, hingamist, toimub meditsiiniline evakueerimine. Kõik ülejäänud, kes haavata ei saanud, jätkasid ülesande täitmist.

Eile toit hilines veidi - õhtusöök saabus täna hommikul. Söödi käigu pealt, täites tulejuhtide ülesandeid. Loodame, et nad annavad neid mitte telgist, vaid samuti põllu pealt vihma käest.

Olen veendunud, et lähiajal vahetame positsioone, sest luurajad kadusid kuhugi. Kavatseme sama suhtumisega õppuse lõpuni jätkata. Peatselt tulevad tähtsad päevad, kui algavad lahinglaskmised. Tulistab kogu pataljon, sellist õppust pole Eestis taasiseseisvumise järgselt toimunud.