Kolmapäev, 6. mai

Eile jäime pidama selle juurde, et oli vaja laskma minna. Me lasksime sisse oma isiklikud relvad. Laskmise ajal keerutasid meie kohal paar Poola ründelennukit Su-22, aga kui nood ära läksid, lendasid kohale ameeriklased oma A-10ga. Nad näitasid oma kohalolekut ja andsid teada, et me pole üksi. Me vastasime neile: "Aitäh". Nagu ka eelmisel korral kogunemise ajal toimus üks ülelend üsna madalalt.

Eile anti meile kuulivestid. Uued, head. Ja vähe sellest, et nad peavad kuulide eest kaitsma, aitavad nad, nagu selgus, end soojas hoida. Üldse tuleb meile kogu aeg varustust juurde.

Öösel tõusis metsa kohale kuu - see oli hiiglaslik ja heleoranž. Seda oleks võinud lõputult imetleda, kui poleks olnud teenistust. Mõned võitlejad pidid minema patrulli. Muide, ka tähed on siin eredad, Tallinnas selliseid ei näe, sest siin ei ole linna valgusreostust.

Täna õppus jätkub, harjutame meeskonnatööd. Võtame haubitsaid koost lahti ja paneme kokku.

Kuivtoidupakkide toit on muidugi hea. Aga täna rõõmustati meid, et juba õhtul hakkab tööle väliköök. Me loodame sellele väga. Sõnake kuivtoidupakkidest. Selles on halvaa, küpsised, Šveitsi šokolaad. Aga see on magus kraam. Minu toidupaki kõige maitsvam osa on hakkliha kartulitükikestega. On ka kruubid lihaga. Kõik on piisavalt rammus. On isegi kohvi. Ma igatsen aga väga taga toimetuse ehtsat kohvi, sest kuivtoidupaki kohv pole mõistagi see. See näeb välja peaaegu nagu teepakk, on vaid pisut suurem ja seda tuleb sarnasel moel kuumas vees tõmmmata lasta.

Tavakodanikud võivad nüüd mõelda, et me keedame vett lõkkel, aga see pole sugugi nii. Igal võitlejal on isiklik katelok ja priimus. Priimusesse valatakse tehnilist piiritust. Siin katkestan ma kohe naljameeste mõttelennu: kas me kasutame piiritust vaid eesmärgipäraselt.

Meie patarei koosneb peaasjalikult poistest, kes teenisid üsna hiljuti, 2012-2014. aastani, kuigi on ka neid, kes teenisid varem. Eile nägin lasketiirus reservkaptenit, kellega tutvusin, kui teenisin 2008-2009. aastal aega, siis oli ta leitnant. Rääkisime temaga kõik hinge pealt ära, oli meeldiv kohtuda.

Olid veel mõned kohtumised poistega, kellega kunagi koos teenisin. Oli meeldiv nendega kohtuda. Arvan, et näen veel tuttavaid, sest tean, et nad liiguvad kusagil läheduses.