Julgeolekuanalüütik Kaarel Kaas tegi eelmisel aastal ajakirjas Diplomaatia ülevaate Venemaa vägedest Balti riikide lähistel.

Eestiga piirnevates Pihkva ja Leningradi oblastites on suuremad maaväe üksused tema sõnul 25. motolaskurbrigaad Vladimirski Lageris, 138. motolaskurbrigaad Kamenkas, 76. õhuründediviis ja 2. erivägede (spetsnaz`i) brigaad, kaks viimast Pihkvas.

25. ja 138. motolaskurbrigaadi isikkoosseis on mõlemas umbes 3000 meest. Pihkvas olevate vägede suuruseks on umbes 7000-8000 meest. Kokku siis maksimaalselt 14 000 meest.

Ära tuleb märkida, et seoses Ukraina sõjaga on üsna tihti osa meie piiride lähedal asuvatest üksustest tegelikult kas Rostovi oblastis ootel või Ukrainas sõdimas. Ukrainas on nad kandnud ka kaotusi.

Venemaal on meie piiride lähedal ka võimsaid õhutõrjesüsteeme, nagu S-300, S-400, raketikompleksid Iskander, hävituslennukeid ja ründekoptereid.

Samas tuleb ära märkida, et Eestis asub püsivalt teatud hulk NATO hävitajaid ja Siilil osalemise ajaks tõi USA siia oma lennukeid juurde. Siilil osalevad ka Saksa ning Poola õhutõrjega tegelevad raketiüksused.

Siil algas esmaspäeval, kaitsevägi teatas eile, et üksused on formeeritud ja vajalik vägede suurus saavutatud. Venemaa üksuste reageerimiskiiruseks käsu saamisest lahingusse minekuni nimetatakse ühte nädalat, sõltuvalt sellest, millise operatsiooni jaoks neile käsk antakse.

Eesti kaitseväe jaoks ei ole 13 000 meest arvatavasti lagi, sest tõenäoliselt suudetakse mobiliseerida ja ka varustada ka natuke suuremat väge. Ka kaitseliit ei pannud Siili ajaks kõiki oma üksuseid välja, vaid osad kaitseliidu üksused jäid koju.

Osad Vene üksused, näiteks 25. motolaskurbrigaad, on mehitatud peamiselt ajateenijatega ehk nende lahinguvõime sõltub sellest, kui kaugele ajateenijad oma väljaõppega on jõudnud. Ajateenijatega mehitatud üksuste kasutamine sõjas on Venemaal ebapopulaarne, aga seda on siiski tehtud. Suurem osa teisi üksusi Eesti lähistel on mehitatud peamiselt elukutseliste võitlejatega.

Siili tipphetk saabus eile, täna hakatakse osasid õppusele tulnud sõdureid jälle koju saatma.