Koalitsioonilepingus olevate peamistest lubadustest valitsus ei taandu - järgmise nelja aasta jooksul on valitsusel kavas hoida Eesti kaitsekulutuste tase vähemalt kahel protsendil sisemajanduse kogutoodangust, tõsta lastetoetusi ning langetada tööjõumakse, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on tulenevalt väliskeskkonna majanduse halvenemisest ka meie majanduse prognoos mõnevõrra pessimistlikum, mis sunnib valitsust tegema tõsiseid otsuseid.

“Selleks, et järgmisel neljal aastal eelarved tasakaalus oleksid, on meil vaja veel tõsiselt tööd teha. Ootame rahandusministeeriumilt veel täiendavaid ettepanekuid, kuidas puudujääki katta,” ütles Rõivas tänas kabinetinõupidamist kokku võttes.

Peaministri sõnul vajavad eelkõige tähelepanu aastad 2017 ja 2018, kus rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt ollakse 0,2 protsendi suuruses puudujäägis SKPst.

Eelarve puudujäägi katmiseks tõi rahandusminister Sven Sester täna valitsuse ette mitmeid ettepanekuid.

Näiteks arutati ettepanekut tõsta trahvide päevamäära, samuti ettepanekut tõsta alkoholi- ja tubakaaktsiisi lisaks algselt plaanitud kümnele ja viiele protsendile 2016. aastal veel viis protsenti. Mõlemaid ettepanekuid arutati, kuid otsust nende osas vastu ei võetud.

Majutusettevõtete käibemaksusoodustuse kaotamise teemal jätkatakse arutelu järgmisel kabinetinõupidamisel kuid põhimõtteliselt leiti, et Kaubandus- ja Tööstuskoja ettepanekut, mille järgi võiks majutusettevõtete käibemaksumäära tõsta väiksemate sammudega etapiviisiliselt, tasub analüüsida.

Valitsus jätkab eelarvestrateegia arutelu neljapäeval. Eelarvestrateegia peab olema vastu võetud mai lõpuks.