Mõne aasta eest natsismi-ideede propageerimisega tähelepanu pälvinud soomlasele Risto Teinonenile kuuluv kirjastus Haamer on välja andnud uustrüki 1920. aastal ilmunud karikaturist Gori võõravihast kantud raamatust "Worstiwalmistaja Haim. Hirmus ja õudne-naljakas lugu kõwade närwidega lastele". Raamat on müügil kaupluseketis Apollo.

Raamat räägib antipaatsena kirjeldatud juudist Haimist, kes teeb kassidest vorsti ja müüb seda. Kirjastus Haamer on vastuolulise elusaatusega eestiaegse karikaturisti Gori grotesksele, sobimatuna mõjuvale teosele lisanud ingliskeelse tõlke.

"Teine trükk, millele on lisatud tõlge inglise keelde (pööratav raamat). Originaal ilmus 1920. a. Legendaarse eesti karikaturisti klassika koos ingliskeelse tõlkega," kirjeldab Apollo teost.

Apollo turundusjuht Liisi Paas ütles, et raamat jõudis neil müüki eelmisel nädalal ja selgitas, kuidas tehti otsus see poeriiulile tuua.

"Tema loomingut teavad paljud eestlased, kuid uued põlvkonnad ei pruugi teda enam üldse tunda. Otsus on lähtunud sellest, et Gori loomingust pole just ülearu palju raamatutena kättesaadav. "2003. aasta Eesti Entsüklopeediakirjastuse poolt välja antud „Tuntud ja tundmatu Gori“ on tänaseks läbi müüdud," selgitas Paas.

Seda, kas raamat läheb hästi kaubaks, on tema sõnul vara öelda, sest see jõudis müügile eelmisel nädalal.

Folklorist Eda Kalmre on "Worstiwalmistaja Haimi" kasutanud illustreeriva näitena uurimuses "Hirm ja võõraviha sõjajärgses Tartus".

Raamatu välja andnud kirjastus Haamer on registreeritud Tartusse ja Risto Mikael Teinonen on selle juhatuse liige. Delfil ei ole õnnestunud Teinoneniga kommentaari küsimiseks ühendust saada.