„Esialgsete hinnangute järgi ja maavärina intensiivsuse kaardi põhjal puudutas maavärin kaheksat miljonit inimest 39 ringkonnas, kellest üle kahe miljoni inimese elab 11 tõsiselt kahjustatud ringkonnas,“ öeldakse ÜRO viimases hinnangus Reutersi vahendusel.

ÜRO lastefond UNICEF teatas, et toidu- ja veevarud on pärast maavärinat kokku kuivamas.

Katmandu orus oli elutegevus pärast maavärinat kaheks päevaks peatunud. Esmaspäeval avati taas väikesed toidupoed, kuid suuremad poed jäid suletuks.

Tanklates tekkisid järjekorrad. Pangad on endiselt suletud ning kuigi sularahaautomaadid töötavad, ei ole neisse raha lisatud.


Kolmandat ööd järjest olid ellujäänud vabas õhus laagris, kartes, et järeltõugete tagajärjel variseb kokku veel hooneid.

Katmandu lagedatesse kohtadesse on püstitatud 21 laagrit.

Maailma toiduprogramm toob kohale toiduaineid ja veokeid selle laialijagamiseks, UNICEF saadab telke ja tervishoiutarbeid ning maailma terviseorganisatsioon (WHO) jagab meditsiinitarbeid 40 000 inimesele.

Paljud rahvusvahelised heategevusorganisatsioonid, kes juba varem Nepalis töötasid, teatasid, et neil oli ette nihutatud hädaolukorra varusid, mida on hakatud jagama.

Abitöötajate sõnul on aga esialgne reageerimine olnud aeglane ja ebaadekvaatne.

Abi tuuakse lennukitega Katmandusse, kuid on probleeme abi lennuväljalt minema viimisega, sest napib töökäsi abi mahalaadimiseks ja vähe on transporti abi selle vajajateni toimetamiseks.

Abi tuuakse siiski maad mööda kohale ka Indiast.

Et kommunikatsioonid on katkendlikud ning teed maalihetest kahjustada saanud või blokeeritud, on abi kohaletoimetamine kõrvalistesse maapiirkondadesse, kus selle vajadus on arvatavasti suur, keeruline.