"Ma kardan, et hukkunute reaalne arv on vähemalt paar-kolm tuhat. Pealegi keskenduvad võimude päästetööd arusaadavatel põhjustel pealinnale, kuid külakestes on olukord ju sarnane. India saatis teele esimese suure abilennuki vastava varustusega (koerad, aparaadid inimeste väljakaevamiseks, tekid, ravimid, päästemeeskond jne) ning teine lennuk on valmis startima, kui selgub, kas Tribhuvani lennujaam Kathmandus on üldse valmis suuri lennukeid hetkel vastu võtma. Maapinnas on suured lõhed ja lained," vahendab Strider olukorra tõsidust.

"Ka Eesti võiks läkitada sinna päästemeeskonna koerte, tekkide, (sõjaväe)meedikute ning ravimitega. Nepal palub abi, neil puudub võimekus nii suure katastroofiga hakkama saada ja hetkel loeb aeg, inimesed on varingute all lõksus."

"Plaanisin ise just sõita Sikkimisse või Katmandusse ning oleksin hetkel seal olnud, kuid sõit lükkus edasi ning nüüd ei teagi, kas see oli õnn või õnnetus. Kui oleksin kohapeal olnud, siis saaksin võibolla seal inimesi aidata, praegu aga ainult palvetada," ütles Roy Strider Delfile.

"Koos järeltõugetega on olnud maavärinaid nüüd juba kokku 17 ning arvestades esimese tõuke erakordset tugevust, on ka juba 4-5 pallised järeltõuked väga ohtikud, need võivad jätkuda veel vähemalt 24 tundi," selgitas ta.

Strideri sõnul on ilmselt on purustusi palju enam, kui praeguseks teada antud, hetkel on kõige hullem olukord tõesti Kathmandus, mis on oma geoloogiliste iseärasuste ja väga suure asustustiheduse ning ebakindla ehituskvaliteedi tõttu olnud pikka aega nagu viitsütikuga pomm maavärinate poolest.

"Aga sain hommikul teateid ka Delhist ja Dharamsalast tõugete kohta, praegu Tiibeti-Nepali piiril asuvast Mustangi kuningriigist (kus aga üllataval kombel on olnud väga rahulik). Hukkunuid on ka Bangaldeshi pealinnas Dhakas, seda praeguste andmete kohaselt paanika ja rüseluse, mitte varingute tõttu. Maavärin jõudis ka Bhutani pealinna Thimphusse, Tiibetisse, kahjustatud on Mount Everesti baaslaager, pelgan, et hukkunuid on ka alpinistide ja trekkijate hulgas. 

"Erakordselt traagiline sündmus. Kuna Eestist käib Nepali üsna palju turiste, võiks Eesti pakkuda Nepalile meie võimalustele vastavat abi. Neil on seda hetkel väga vaja," ütles Strider.