Rahvaluule kogumispreemia on Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu autasu parimatele rahvaluulekogujatele, vahendab haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakond.

Eha Võso pälvis tunnustuse eelmise aasta kodupärimuse kogumisaktsiooni silmapaistva kaastöö eest. Katre Koppel ja Liis Reha said preemia Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia pärimuse kogumise projekti koordineerimise ja läbiviimise eest aastatel 2011-2014. Anne Rebane on Eesti Rahvaluule Arhiivi aktiivne kaastööline, keda premeeriti järjepideva oma pere pärimuse vahendamise eest.

Alates rahvaluule kogumispreemia taastamisest aastal 1994 on selle saanud 63 erineva taustaga inimest, alustades professionaalsete folkloristide ja keeleteadlastega ning lõpetades oma kodukoha pärimust talletavate entusiastidega. Igal aastal antakse välja mitu preemiat. Preemia määramisel arvestatakse viimase aasta kaastööd ja ka eelnevatel aastatel arhiivile üle antud materjale.

Alates 1935. aastast määras Eesti Vabariigi Riigivanem igal aastal iseseisvuspühaks rahalised preemiad parimatele rahvaluulekogujatele. Vahemikus 1935-1940 anti preemia enam kui sajale Eesti Rahvaluule Arhiivi kaastöölisele.