Iraan, kes on toetanud šiiitidest Houthisid, tervitas relvarahu, vahendab Reuters.

„Operatsioon Otsustav Torm on saavutanud oma eesmärgid... ohu kõrvaldamise Saudi Araabiale ja naaberriikidele, eriti raskerelvade mõttes,“ teatati Saudi Araabia riikliku uudisteagentuuri SPA levitatud avalduses.

Avalduses öeldi, et algab uus faas nimega „Operatsioon Lootuse Taastamine“. Selles kombineeritakse poliitilist, diplomaatilist ja sõjalist tegevust, kuid keskendutakse poliitilisele protsessile, mis viib stabiilse ja kindla tulevikuni Jeemeni jaoks.

Saudide kõneisik brigaadikindral Ahmed Asseri ütles, et araabia liitlased võivad endiselt Houthid sihikule võtta.

Saudi Araabia kutsus üles ÜRO vahendatud läbirääkimiste kiirele taasalustamisele rahumeelse poliitilise lahenduse leidmiseks Jeemenis, kus on pikk sisekonfliktide ajalugu.

Houthid ja endisele presidendile Ali Abdullah Salehile lojaalsed sõjalised üksused on haaranud enda kätte osa riigi territooriumist ning sundinud praeguse presidendi Abdrabbuh Mansour Hadi eksiili Saudi Araabiasse.

Konflikt on tekitanud Jeemenis suure toiduainete ja muude kaupade puuduse suletud sadamate ja lennuväljade tõttu. Houthide poliitbüroo liige Mohammed al-Bukhaiti süüdistas blokaadi karmistamises USA-d.

USA teatas esmaspäeval, et Jeemeni lähistele saadeti seitsmele USA sõjalaevale lisaks lennukikandja ja raketiristleja.

Pentagoni sõnul tagavad sõjalaevad piirkonnas vaba navigeerimise, mis on eluliselt tähtis naftatranspordi jaoks mööda Punast merd ja Suessi kanalit.

USA sõjalaevad jälgivad ka Iraani kaubalaevade flotilli, mis Jeemenile lähenes.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas teisipäeval, et teadetekohaselt on nelja nädala jooksul Jeemenis hukkunud 944 ja haavata saanud 3487 inimest.