Facebookis ringlevat ja Nõmme TV Youtube´i kanalist pärinevat videot, mis kutsub Toompeale meelt avaldama, on tänase seisuga vaadatud üle 41 tuhande korra. Video avaloosungiks on "Toomas on möku ja Taavi ei mõika."

Üle kuue minuti pikkuses videos mängib taustaks Metsatöllu lugu "Lahinguväljal näeme, raisk", kasutatud on Sulev Nõmmiku teksti, lisaks katkendit Linnar Priimägi intervjuust TV3 saates "Õhtu". Samuti on reklaamklipis Eesti Laul 2015 finaalis meedia tähelepanu saanud Luisa Värgi oimukohale osutamise moment, millele on kõrvutatud peaminister Taavi Rõivase pilt, viidates Taavi Rõivase väljaütlemistele.

Protestiaktsiooni üks korraldajatest, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liige Silver Jõgger ütles Delfile, et video valmimise idee taga on tema koos EKRE liikme Sander Säreliga. Video teostas Nõmme TV.

Põhjus, miks valiti koostööpartneriks Nõmme TV seisnes Jõggeri sõnul selles, et Nõmme TV oli lihtsalt kõige rohkem koostööaldis antud olukorras. "Nad nõustusid meie ideega ning olid nõus käepärast olema, et sellist reklaamklippi teha."

"Kui klipp valmis sai, siis heakskiidu andsime me sellele mõlemad enne, kui see ringlusesse läks," kinnitas Jõgger koostööprotsessi Säreli ja Nõmme TV-ga.

"Erakonna roll on kogu organiseerimisprotsessis põhimõtteliselt täiesti olematu," ütles Jõgger ja lisas veelkord, et reklaamklipi idee tuli aktsiooni korraldamise raames.

Riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme väitis, et tema pole reklaamklippi "Ei aktsiisimängudele" veel näinud. Küsimusele, kuidas on EKRE ning Nõmme TV seotud, vastas ta, et nad on EKRE tegemisi varasemalt kajastanud ning neil on Nõmmel tugev aktiiv ning võib olla on seal mõned isiklikud kontaktid.

Muusika kasutamiseks luba puudub

Uurides Jõggerilt, kas ollakse teadlikud, et kasutatakse ansambli Metsatöll muusikat ning kas nendelt on ka luba küsitud, vastas ta, et tema mäletamist mööda ei tehtud muusika suhtes mingeid märkusi. "Klipi idee oli,et see Public TV-sse ringlusesse lasta. Seal paratamatult lõigatakse muusika välja. See, mis YouTube´i üles läks, selle kohta muusikalist arutelu ei ole olnud."

Jõgger ütles, et kui on tõepoolest autoriõiguste rikkumisega tegu, on võimalik lasta antud klipp YouTube´i keskkonnast eemaldada. "Idee on selles, mis seal pildil jookseb, mitte mis muusika seal taga on."

Reklaamklipi avaloosungi ja sisu kohta ütles Jõgger, et kerget teravust peab sõnumites ikka olema.

Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) esindaja Mario Kivistiku sõnul liigitub videoklipp ilmselgelt reklaamiks ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil.

"Kutse üldsusele minna konkreetsel kuupäeval Toompeale meelt avaldama seda kahtlemata on. Mis puutub teose "Lahinguväljal näeme raisk" autoriõiguse kasutamisse, siis oleks sellise kasutuse puhul video tegija pidanud vastavat nõusolekut (luba) taotlema otse teose autorilt (Markus Teeäär), sest kuigi autor on EAÜ liige, ei litsentseeri EAÜ sellist kasutust automaatselt, vaid autoril endal on õigus otsustada, kas ta soovib tema poolt loodud teost siduda mingi teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise või ürituse edendamise huvides toodetud reklaamiga. Kui autor otsustab reklaami tootjale (või tellijale) vastava kasutusloa anda, siis tuleb tal ka endal teose kasutamise ees makstava tasu suuruses kokku leppida."

"Lisaks on antud videos kasutatud ka Metsatöllu esitust ja selle fonogrammi - ka nende kasutamiseks on vajalik nende õiguste omajate luba. Sellise loa saamiseks oleks video tegija pidanud pöörduma vahetult esitaja (Metsatöll) ja fonogrammi tootja poole, sest neid õiguseid ükski kollektiivse esindamise organisatsioon ei teosta."

"Kui eelmainitud lube kasutamiseks ei ole saadud, on kahtlemata tegu autoriõiguse ja sellega kaasnevate õiguste rikkumisega," kinnitas Kivistik.

Ansambli Metsatöllu trummar Marko Atso ütles, et laseb video maha võtta. "Ma isegi ei pea vaatama seda klippi, sest me kunagi ei anna ühtegi laulu asjade poolt, mis puudutab nii tühist teemat meie ideoloogia mõistes. Aga see ju puhtalt poliitiline reklaam, ehk kindel ei," ütles ta.

Päev pärast eelpool oleva artikli avaldamist teatas EKRE juhatus, et avaldab protesti EKRE vastu meediakanalites suunatud laimule, valedele ja vassimisele, viidates väidetele erakonna noorte seoste kohta videoga.

"Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnajuhatus teatab kategooriliselt, et EKRE pole osalenud ei nimetatud klipi tellimisel ega ka rahastamisel. Nimetatud klipp on tehtud Nõmme TV poolt kodanikualgatuse korras ja kõik vastava klipi valmistamisega seotud asjaolud oleks vajadusel pidanud kooskõlastama Nõmme TV, see puudutab ka klipi muusikalist poolt. EKRE noorteorganisatsioon Sinine Äratus ei ole samuti klipi tootmisega ja sinna muusika valimisega seotud. Protestimiitingu ühe korraldaja Silver Jõggeri sõnul ütles Nõmme TV, et nad toodavad vastava klipi, et seda Public TV-s näidata," vahendas EKRE juhatuse liige Urmas Espenberg.

Nõmme TV-lt pole Delfi toimetusel õnnestunud kahe päeva jooksul kommentaari saada.

Tuleval pühapäeval, 26. aprillil kell 12 kogunevad Toompea lossi platsile kütuseaktsiisi vastu protesteerijad.