Itaalia rannikuvalve teatas, et vaid 28 inimest jäi ellu laevahukus Liibüa ranniku esisel, vahendab AFP.

„Tundub, et me oleme tunnistajaks kõige hullematele tapatalgutele, mida on kunagi Vahemerel nähtud,“ ütles ÜRO põgenikeagentuuri UNHCR esindaja Carlotta Sami.

Sami sõnul oli 20-meetrise kalalaeva pardal umbes 700 inimest, kui see öösel pimedas ümber läks.

Bangladeshist päri ellujäänu, kes viidi helikopteriga Sitsiiliasse haiglasse, rääkis 950 inimesest pardal ning tema sõnul oli nende hulgas 200 naist ja 50 last, teatas Catania prokuratuur.

„Meie, eurooplased, riskime oma usutavuse kaotamisega, kui me ei suuda neid traagilisi olukordi, mida tuleb ette iga päev, ära hoida,“ ütles Hispaania peaminister Mariano Rajoy.

Euroopa Liidu välisministrid arutavad immigratsioonikatastroofi varem kavandatud kohtumisel esmaspäeval Luxembourg'is. Euroopa Liidu president Donald Tusk kaalub spetsiaalse tippkohtumise korraldamist selle kriisi arutamiseks, teatas tema pressiesindaja AFP-le.

Hispaania, Kreeka, Saksamaa ja Prantsusmaa kutsusid üles viivitamatule tegutsemisele ning Itaalia peaminister Matteo Renzi kutsub üles korraldama tippkohtumise selle nädala jooksul.

Kui kõige hullemad hinnangud pühapäevase katastroofi kohta kinnitust leiavad, ulatub hukkunute arv alates selle aasta algusest enam kui 1600-ni.

Inimõiguslased eesotsas Amnesty Internationaliga kutsuvad üles Itaalia mereväe otsingu- ja päästeoperatsiooni Mare Nostrum taastamisele.

Itaalia tõmbas selle missiooni koomale, sest ei suutnud veenda Euroopa partnereid, et nad aitaksid maksta selle opereerimiskulusid, mis ulatuvad üheksa miljoni euroni kuus. Lisaks arvavad mõned riigid, et see missioon julgustab migrante tahtmatult üritama üle mere sõitmist.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et valitsused üle maailma peaksid üles näitama solidaarsust ja rohkem põgenikke vastu võtma.

Kalalaev läks ümber ilmselt seetõttu, et hirmunud reisijad kogunesid selle ühele küljele, teatas Sami. Itaalia ja Malta võimud said aluselt hädasignaali laupäeva hilisõhtul, kui see oli veel Liibüa vetes.

Itaalia ja Malta päästelaevad ning kaubalaevad kammisid piirkonna läbi, et ellujäänuid leida, kuid avastati vaid 24 surnukeha.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles, et katastroof on Euroopa Liidu südametunnistusel.

„Me oleme liiga palju kordi öelnud „ei kunagi enam“. Euroopa Liidul kui sellisel on nüüd aeg nende tragöödiatega viivitamatult tegelema hakata,“ ütles Mogherini.