„USA üksuste nähtav kohalolu siinses regioonis on kogu piirkonna julgeoleku kindlustamisel olnud väga oluline ja me hindame seda kõrgelt,“ ütles välisminister.

Kohtumisel tõdesid Pentus-Rosimannus ja Gottemoeller, et Eesti koostöö USA-ga ulatub pea igasse riigikaitse valdkonda. „Eesti ja USA kaitsekoostöö kübervallas on tihe ja efektiivne. Oleme ühiselt e-valitsemise ja küberohtudega toimetulemise alast nõu andnud ka mitmetele Euroopa idapartnerluse riikidele,“ lisas ta.

Välisminister Pentus-Rosimannus ja USA asevälisminister Gottemoeller rääkisid kohtumisel ka Ukraina ja Venemaa konfliktist ning eelkõige Euroopa Liidu ja USA koordineeritud tegevuse vajadusest Venemaa suunal.

„Euroopa Liit ja USA moodustavad kokku 40% maailma majandusest. Ühiselt ja koordineeritult rakendatavatel otsustel on suur jõud. Me peame Venemaad sanktsioonidega survestama Minski kokkulepetest tulenevaid kohustusi täitma täpselt senikaua, kuni see on vajalik ja kuni Ukrainas on agressioon lõppenud. Kui olukord peaks veelgi eskaleeruma, peame olema vajadusel valmis ka juba kehtivaid sanktsioone karmistama,“ ütles välisminister.

Pentus-Rosimannus ja Gottemoeller olid ka ühel meelel, et rahvusvaheline üldsus ei tohi unustada Krimmi annekteerimist. „Me ei tunnista kunagi Krimmi Venemaa osana,“ ütles Eesti välisminister.

USA välisministri asetäitja relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku alal Rose Gottemoeller kohtus eile ka kaitseminister Sven Mikseriga ja külastas Ämari lennubaasi.