Suomen Kuvalehti teatel väidetakse e-kirjades, et Tuomioja tegutses Venemaa-vastaste sanktsioonide asjus Soome huvide vastaselt, vahendab YLE Uutiset.

Mõnede koonderakonna siseringi kuuluvate poliitikute arvates kaldus Tuomioja kõrvale valitsuses kokku lepitud „madala profiili“ hoidmise liinist, kui Euroopa Liidu välisministrid eelmise aasta 17. märtsil Brüsselis esimeste sanktsioonide üle otsustasid.

Euroopa Liidu majandusvoliniku Olli Rehni kabinetis töötanud Juho Romakkaniemi imestas järgmisel päeval saadetud kirjas Tuomioja tegevuse üle.

Ta kirjutas tollasele peaministrile Jyrki Katainenile (koonderakond) ja väliskaubandusministrile Alexander Stubbile (koonderakond), et välisministri käitumine ja kommentaarid on teistes liikmesriikides taas kummastust tekitanud.

„Eestlased ei tea komisjonis, kas meie peale naerda või nutta,“ teatas Romakkaniemi.

Romakkaniemi arvates tegutses Tuomioja omapead täiesti Soome huvide vastaselt.

Romakkaniemi sõnul tundus, et Soome lahjendas juba niigi haletsusväärset sanktsioonidenimekirja. Veel mõtiskles Romakkaniemi, et kui nimekiri oleks olnud karmim, oleks see vähendanud vajadust liikuda edasi järgmisse faasi, Soomele raskete majandussanktsioonide juurde.

Euroopa Liidu välisministrid kehtestasid märtsis toimunud kohtumisel senktsioonid 21 Venemaa presidendi Vladimir Putini siseringi kuuluva venelase vastu.

The Economist teatas, et Tuomioja oleks tahtnud nimekirjast välja jätta Putini propagandajuhi Dmitri Kisseljovi.

Romakkaniemi tegutseb praegu Euroopa Komisjoni asepresidendi Kataineni kabineti juhina.

Suomen Kuvalehti teatel kritiseeris 18. märtsil saadetud kirjas Tuomioja tegutsemist ka Kataineni riigisekretär Olli-Pekka Heinonen.

Heinoneni arvates oleks Soome pidanud keskenduma Venemaa-vastaseid majandussanktsioone puudutavatele läbirääkimistele, mitte nimekirja muutmisele. Euroopa Liidu riigid oleks pidanud saama nõusse Soome majandushuve vaid vähe mõjutavate sanktsioonidega.

Heinonen kartis, et Venemaa surve all olevat Soomet peetakse Euroopa Liidu ühtsuse kõigutajaks. Heinonen tegi ettepaneku, et edaspidi kommenteeriks Venemaa-vastaseid sanktsioone vaid peaminister.

Soome valitsuse kommunikatsioonijuhi Markku Mantila sõnul on Suomen Kuvalehti avaldatud e-kirjavahetus seotud varem sel nädalal ilmsiks tulnud infolekkega.

Soome valitsuskantselei teatas teisipäeval, et peaministri, tema erinõuniku ja riigisekretäri ning kõrgete riigiametnike konfidentsiaalseid e-kirju on sattunud kõrvaliste isikute kätte.

Infoleke leidis aset peaminister Kataineni ametiajal.