"Hüpertrofeerunud tähelepanuvajadusel võivad olla sarnased juured kui sõltuvusprobleemidel. Molekulaarsed mehhanismid ja ajule toimivad ained ju samad. Kurb, kui tark inimene ennast sedaviisi upitama peab. Selles valguses tuleb tahes või tahtmata ümber vaadata ka mehe varasemad sõnavõtud. Üks huvitav tähelepanek veel – Pordi väidet toetavad eri foorumites kirgliselt päris mitmed tuntud inimesed kel endal sõltuvusprobleemiga tõsisem kokkupuude. Ilmselt nähakse maailma vaid oma kitsa mätta otsast."

Punab selgitab, et sõltuvustel on väga tugev (ühine) geneetiline taust. "Viimastes uuringutes rõhutatakse üha enam ka epigeneetilisi tegureid. Kõik see ei välista ka klassikalisi sotsiaalseid faktoreid. Arstide puhul ei ole me vabastatud kahest esimesest tegurist, küll aga tagab arstide ettevalmistuse ja töö pinge selle, et tõsisemate muredega inimesed ei pääse edasi," kirjutas Punab Facebookis.

"Kolmas tegur on aga üsna tugeva kontrolli all nii "naabrivalve" kui ka ravimkappide kontrolliprotseduuride läbi. Tean kolme alkohoolikust arsti. Üks on süteemist juba väljas (loodan siiralt, et jõuab stabiilselt tagasi), teine vaagub piiri peal ja kolmas on nii suurel positsioonil, et teda on raske kõigutada. Kuid ka see isik on väga lühikese rihma otsa pandud. Seega süsteemi enesekontroll toimib," selgitas Punab.

Port rääkis eilses ETV saates "Vabariigi kodanikud", et inimesed hakkavad oma töövõime taastamiseks kasutama erinevaid vahendeid. "Inimesed hakkavad täiendavate, esialgu ohutute vahenditega, seejärel ravimitega, seejärel keelatud ainetega, tegelikult oma töövõimet taastama, mida enam olemas ei ole," nentis Port.

"Narkootilisi aineid, amfetamiini ja kõike muud kasutatakse töökohtadel. Arstid kasutavad. See on lausa pööraselt suur probleem, kui sellelt natukenegi kivi tõsta," rääkis Port.