Vene meedias levivad kummalised kommentaarid on ajuti mõjutanud ka Peterburis tegutsevat Ingeri Liitu, mille esindajad on pidanud skandaalseid väiteid selgitama, vahendab Soome ajaleht Ilta-Sanomat.

„Meil ei ole mingit pistmist sellise ebaseadusliku tegevusega. Aga et kommentaarid Venemaa avalikkuses on olnud nii segased, peame üha jälle selgitama oma rolli näiteks Soome peakonsulaadile Peterburis,“ ütleb Peterburi Ingeri Liidu pikaaegne aktivist ja välissoome parlamendi aseesimees Wladimir Kokko.

Viimane skandaal sai alguse Leningradi oblasti kuberneri Aleksandr Drozdenko avaldustest. Ta teatas jaanuari lõpus Kremli korraldatud kuberneride seminaril, et on mures „ühe kodanikeorganisatsiooni pärast, mida finantseerivad eestlased ja soomlased“. Drozdenko rääkis, et jutt käib Leningradi oblastis tegutsevast organisatsioonist, mis „tõstatab küsimusi väikerahvaste õiguste rikkumise kohta“.

„Nad käituvad üsna agressiivselt,“ kurtis Drozdenko Gazeta.ru vahendusel ja palus riigilt juhtnööre, kuidas selliseid kodanikeorganisatsioone tuleks kohelda.

Veebruari lõpus puudutas Drozdenko sama teemat, kui kõneles rahvussuhete nõukogu istungil.

Siis mainis Drozdenko juba nimepidi kaht „äärmusorganisatsiooni“, mis tema sõnul üritavad inimeste meelsust mõjutada. Vene meedia teatel viitas ta isurite organisatsioonile Soikula ja rühmitusele nimega Svobodnaja Ingrija ehk Vaba Ingerimaa.

„Organisatsioon Ingrija tahab levitada kahtlusi Vene riigi ühtsuse kohta ja neil on arutu idee luua „Ingeri“ riik,“ ütles Drozdenko väljaandele 47news. „Meil tuleb sellest rääkida, et ei korduks 2004. aasta olukord, kui Ukrainas hakkas idanema fašism ja šovinism. Me suhtusime tookord sellesse rahulikult ja mõtlesime, et see on ainult mööduv haigus.“

Kokko sõnul ei ole Ingeri Liidul mingit pistmist organisatsiooniga Vaba Ingerimaa.

„Nad on isemoodi venelaste grupp, mis ei ole meiega kunagi kuidagi seotud olnud ja millel ei ole soome identiteeti. Paar korda oleme küll näinud oma pidudel kummalist seltskonda, võibolla on need olnud nende esindajad,“ ütleb Kokko.

Vaba Ingerimaa esineb sotsiaalmeedias mitmetel lehekülgedel ingerisoomlaste lipu all. Organisatsioon väidab, et taotleb Peterburi ja Leningradi oblasti territooriumile autonoomset Ingeri vabariiki, mis võiks hiljem iseseisvuda, „vastavalt Venemaa ja rahvusvahelistele seadustele“.

Kokko imestab, miks saab selline organisatsiooni jätkuvalt tegutseda, kuigi separatismi õhutamine on Venemaal ebaseaduslik.

„Julgeolekuteenistus teab kindlasti igaüht neist nimepidi, sest nad osalevad tihti meeleavaldustel. Aga miks neid kaitstakse, kui Venemaal vahistatakse väiksemategi asjade eest?“ küsib Kokko.

Tekib küsimus, kas organisatsioonil Vaba Ingerimaa lastakse meelega tegutseda, et selle abil saaks vajaduse korral sildistada ja süüdistada pärisingerlasi.

Isurite esindaja Anatoli Zaitsev ei mõista, mil viisil saaks Venemaa isureid omale ohuks pidada.

Imestus on nii suur, et Zaitsev ei taha isegi uskuda, et kuberner Drozdenko mõtles oma kriitikas Soikula seltsi.

„Meie selts on saatnud kubernerile kirja, milles palutakse tal selgitada, kas ta mõtles tõesti meie seltsi või kas teda on Vene meedias eksitavalt tsiteeritud,“ ütleb Zaitsev Ilta-Sanomatele.

Soikula selts ühendab isureid, kes elavad peamiselt Soikkola (vene keeles Soikino) poolsaarel. Seltsi põhimõte on tegutseda alati konstruktiivses koostöös Vene võimudega.

Ingeri Klubi veebilehel esitatakse siiski üks Drozdenko kahtluste võimalik põhjus.

„Kuberneril on varem olnud probleeme Soikula grupiga. Nad on protesteerinud neid ähvardava sadamaprojekti vastu,“ kirjutab Ingeri Klubi.

Veebileht viitab Ust-Luga naftasadamale, mis paikneb Soikkola poolsaare lõunaosas ja mida Venemaa pidevalt laiendab. Sadam ohustab isurite elupiirkonna loodust ja näiteks traditsiooniline kalapüük on sadama tõttu täielikult lõppemas.

Soikula selts ei taha aga kuberneri võimalikke motiive arutada enne, kui Drozdenko vastab.

„Meie selts ei ole milleski süüdi ja me lähtume sellest, et ka kuberner on süütu, kuni oleme kindlad ühes või teises,“ ütleb Zaitsev.