Kui mõlemad nimetatud ministrid on ära, asendab peaministrit vanim kohalolev minister, selgitab riigisekretär Heiki Loot ministrite asendamise korda täna valitsuse esimesel istungil.

Juhul, kui minister ei saa puhkuse, haiguse või välislähetuse tõttu ajutiselt oma ülesandeid täita, pannakse tema ülesanded teisele ministrile vastavalt asendamise järjekorrale.

Peaministri eraldi korraldusega otsustatakse asendava ministri määramine ainult juhul, kui kõik järjekorras nimetatud ministrid on ära või eelnimetamata vajaduse tekkimisel.

Minister või tema volitatud ametnik peab esitama info ministri äraoleku kohta üldjuhul hiljemalt kolm tööpäeva enne äraoleku algust, ootamatu äraoleku korral viivitamata. Seda tuleb teha ka siis, kui minister ei vaja asendajat. Muudel asjaoludel istungilt puudumiseks taotleb minister peaministri nõusolekut riigisekretäri kaudu.

Peaministri ja ministri asendamise teeb riigikantselei teatavaks presidendile, riigikogu esimehele, ministritele, riigikontrolörile ja õiguskantslerile.

Minister võib puududa valitsuse istungilt ainult peaministri nõusolekul, välja arvatud riigikogu või Euroopa Liidu Nõukogu istungil osalemise korral, millest teavitatakse riigikantseleid.

Valitsuse istungi ajal riigikogu istungil osalemisest teavitab minister või tema volitatud isik riigikantseleid muul sobival viisil. Mõlemal juhul loetakse peaministri nõusolek antuks, kuni peaminister ei ole sellest keeldunud. Muudel juhtudel istungilt puudumiseks taotleb minister peaministri nõusolekut riigisekretäri kaudu.