Aprillist alates muuseumi juhina tööd alustav Merilin Piipuu peab oluliseks uurida, mida tähendab vabadus erinevatele põlvkondadele. Piipuu sõnul seisab Eesti maailmas küllaltki ainulaadsel positsioonil, ühendades endas arhailist pärimust ning tulevikku suunatud tehnoloogilisi lähenemisi nagu näiteks Skype, TransferWise ja e-residentsus.“Muuseumi ülesanne on pakkuda külastajale emotsionaalset kogemust, olles samal ajal kogukonna kohtumispaik,” ütles Piipuu, kes on eelnevalt juhtinud noortele suunatud elamuskonverentsi Lahe Koolipäev, algatanud tänusündmuse Hea Eeskuju ning kirjutanud kodanikualgatustest kõneleva raamatu “Eestimaa eeskujud”.

Merilin Piipuu on omandanud sotsioloogia ning politoloogia kraadi Ühendkuningriikides, õppides ja töötades sealhulgas ka Uus-Meremaal, Islandil ning Nepaalis. Samas on ta Tartu Ülikoolis etnoloogia osakonnas magistrikraadi omandades puutunud kokku nii mälu-uuringute kui ka kaasaegsete kultuuriprotsesside analüüsimisega. Piipuu enda uurimisvaldkond keskendub tehnoloogia rollile inimese elus.

Äsja valitud nõukogu liige Sten Tamkivi on idufirma Teleport tegevjuht ja kaasasutaja. Varem töötas Tamkivi aastaid Skype Eesti juhina. “Ma näen tohutut potentsiaali muuseumi näo pööramisel kaasaega ja tulevikku. Me ei peaks uurima ning rääkima ainult vabaduse puudumise traagikast, vaid ka kõigist eri vabadustest, mis Eesti elu täna edendavad nagu näiteks sõna- ja väljendusvabadus, või ettevõtlusvabadus,” lausus Tamkivi. Jagades oma aega Silicon Valley ja Eesti vahel saab Tamkivi roll olema ka Eestis tegutseva muuseumi ja Stanfordis asuvate Balti uurijate ning fondi asutajate ühendamine.

“Ott Sarapuu nimi on Eesti muuseumiinimestele tuttav. Tema kogemus Lennusadama loomisel ja arendamisel on olnud tähelepanuväärne ning on Okupatsioonide Muuseumile strateegiliste plaanide koostamisel eeskujuks,” sõnas Kistler-Ritso Sihtasutuse president Sylvia Thompson.

Okupatsioonide muuseum on 2003. aastal Kistler-Ritso Sihtasutuse asutatud Eesti lähiajaloole keskenduv muuseum, mille rajamist finantseeriti vaid eraannetuste toel.