Tegemist on 17. sajandi kunstniku Joris van der Haageni maaliga „Haagi mets vaatega Huis ten Boschi paleele“, vahendab NOS.

Uurimiskomisjoni hinnangul on see ilmselt ainus röövitud kunstiteos Oranje perekonna kogus.

Kuninglike kogude päritolu uurimise komisjon on kindlaks teinud, et
juudi kunstikoguja pidi maali 1942. aastal üle andma Amsterdami röövelpangale Lippmann, Rosenthal ja Co. Seega kvalifitseeritakse seda röövitud kunstiks.

Komisjoni teatel sattus see maal 1960. aastal pärast mitmeid omanikuvahetusi ühe Hollandi kunstiäri kätte. Sealt ostis selle kuninganna Juliana, maali päritolu teadmata.

Teise maailmasõja ajal röövisid natsid Hollandi juutidelt tuhandeid kunstiteoseid. Endiselt pole kaugeltki mitte kõik omanikele tagastatud. Kuninglike kogude päritolu uurimise komisjon kunstiajaloolase Rudi Ekkarti juhtimisel on alates eelmisest aastast uurinud, kas kuningliku perekonna kogus võib olla röövitud kunsti.

Uuriti läbi 1300 kunstiteost, mis tulid kuningliku perekonna omandusse pärast 1933. aastat, kui natsid Saksamaal võimule tulid. Lisaks tagastatavale maalile oli problemaatilise päritoluga veel Paul Brili „Maastik Püha Hubertusega“.

See maal oli olnud tuntud kunstiröövli, Austria natsi Hans Fischböcki käes, kes ostis selle röövorganisatsioonilt Dienststelle Mühllmann, mis omakorda ostis maali Amsterdami kunstiärist. Enne sõda oli maal juudi kunstniku Jos Gosschalki omanduses.

Komisjoni teatel müüs aga Gosschalk maali maha 1939. aasta lõpus või 1940. aasta alguses ehk enne Saksa okupatsiooni Hollandis. Seetõttu ei pea komisjon seda maali röövituks.

Privaatsuskaalutlustel ei teatata, kellele kuningas Willem-Alexander maali „Haagi mets vaatega Huis ten Boschi paleele“ tagastab.