„Täna jätkusid kõnelused sõlmküsimustes, kus arutati nii maksuteemasid, lastetoetuste teemasid kui ka põhimõtteid, millest haldusreform peaks lähtuma,“ rääkis Rõivas Stenbocki majas toimunud pressibriifingul.

Lisaks pealäbirääkijatele oli täna koos kolm töögruppi, kus arutati õiguskorda, põllumajandust ja maaelu ning kultuuri ja sporti. „Kõigis nendes jõuti ka üsna konkreetsete kokkulepeteni,“ rääkis Rõivas, kelle sõnul on jõutud põhimõtteliste kokkulepeteni just ühisosades. Samas rõhutas ta varemgi öeldut, et kuni pole kõiges kokku lepitud, pole milleski kokku lepitud.

Rõivas rääkis ka, et ühisosasid on juba päris palju väiksemates asjades ning suurtes asjades on täpselt teada partnerite huvid ja vaja on tegeleda vastukäivate osadega. Eraldi ühtegi suuremat kokkulepet Rõivas välja tuua ei soovinud. „Oleme võtnud seisukoha, et lahendame sõlmküsimusi tervikuna,“ selgitas ta.

Töögruppide tööga võib Rõivase hinnangul rahul olla. „Esimene mulje töögruppide tööst on see, et jõutakse ühisosani. Igal pool on ka mõned sellised teemad, mis jäävad lahendamiseks n-ö suurele läbirääkimisdelegatsioonide ringile, aga vähemasti esimene mulje on, et sellises formaadis on võimalik märksa tempokamalt edasi minna kui seni,“ rääkis ta.

Üks suuremaid arutelukohti on ilmselt maksud. Ses osas on Rõivase sõnul ühisarusaam, et tööjõumakse tuleks langetada. „Kuidas seda teha, selle üle vaidlus käib. Ei ole lihtne neid lahendusi leida,“ tunnistas ta.

Vaidlusi on Rõivase sõnul tekitanud näiteks haldusreform, mille tarvis IRL esitas täna detailse nägemuse. Kõik IRLi ettepanekud pole Reformierakonna jaoks kohe aktsepteeritavad, kuna osa neist on üsna radikaalsed. Kokku on lepitud, et seda teemat hakkab vedama peaminister.

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser märkis, et on selge, et kõik osapooled ei saa kõike, mida soovivad. „Samal ajal on selge, et ega keegi päris ilma ka ei jää sellest, mis on ühele või teisele partnerile oluline,“ sõnas Mikser.

Rõivase hinnangul on leppe allakirjutamise kuupäevast olulisem, kas esmaspäevaks on kindel veendumus, et on võimalik koalitsioon ühiselt moodustada. „Praegu liigume selles graafikus, et see on võimalik,“ kinnitas ta. „Aga see eeldab kindlasti väga tihedaid tööpäevi.“

„Edasised plaanid on sellised, et ka homme jätkavad valdkondade töögrupid – siis juba järgmistel teemadel – ja homme loodetavasti jõuame lähemale lõppkokkulepetele nendes kõige olulisemates sõlmküsimustes,“ sõnas Rõivas.

Homme arutatakse töörühmades keskkonna ja energeetika, hariduse, teaduse, innovatsiooni ja e-riigi ning sotsiaal- ja tervishoiupoliitika ja tööturu teemasid.