Naistepäev sattus sel aastal pühapäevale. Perevägivalla väljakutseid oli Tallinnas nii palju, et pärastlõunasel ajal ei olnud politseil muude väljakutsete jaoks enam ühtegi patrulli võimalik välja saata.

Põhja prefektuuris laekus naistepäeva jooksul Kesklinna politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Jelena Mirošnitšenko sõnul üle 30 teate lähisuhtevägivalla kohta. See on tavapärasest umbes poole rohkem. Keskeltläbi reageerivad korrakaitsjad Tallinnas ja Harjumaal umbes paarikümnele perevägivalla juhtumile nädalavahetuse jooksul. Enam vägivallajuhtumeid registreerib politsei reedeti ja laupäeviti.

Perevägivalla juhtude kasvu naistepäeval tunnistab ka Lõuna prefektuur. Neile tuli 8. märtsil kokku 17 teadet lähisuhtevägivallast. Selle aasta keskmisel pühapäeval jäi taoliste perevägivallateadete hulk jääb kahe kuni kümmekonna teate vahele. Mullu samal päeval laekus sääraseid teateid üheksal juhul.

Ida prefektuuris ei täheldatud naistepäeval perevägivalla kasvu. Politsei sai ajavahemikul 7-8 märts kokku 11 väljakutset, mis oli seotud lähisuhtevägivallaga ja see on enamvähem sama mis tavalisel nädalavahetusel.

"Seega naistepäeval polnud tavapäraselt rohkem lähisuhtevägivallaga seotud väljakutseid. Pigem on see arv stabiilne just palga- või pensionipäeva läheduse tõttu. Statistika kohaselt sagenevad peale kuu viiendat kuupäeva väljakutsed, mis on seotud joobes inimeste alkoholi ületarbimisega. Sel ajal lõppeb justkui teineteise mõistmine, mis läheb üle riiuks ja käiku lastakse ka rusikad," kommenteeris Ida prefektuuri pressiesindaja Mari Riina Rist.

Alkoholi mõjud

Naistepäeval oli Põhja prefektuuris väljakutsete arv küll märgatavalt suurem, kuid juhtumite muster on ikka samasugune ja siin midagi eraldi välja tuua ei ole - suurem osa vägivallast toimub koduseinte vahel. Politseile laekunud väljakutsete sisust nähtub, et tülid tekivad väga erinevatel põhjustel - armukadedusest, purunenud suhete järgsest arveteklaarimisest, majanduslikest probleemidest, olmemuredest jne. Väga suure osa tülide eskaleerumisel vägivallaks mängib oma rolli alkohol, mis paratamatult muudab inimese käitumise ettearvamatuks ning agressiivseks.

Kuigi üle poolte lähisuhtevägivalla all kannatanutest on kas elukaaslased või abikaasad ning enamus juhtudel naised, siis aina sagedamini on ohvriteks ka teised pereliikmed – lapsed, vanemad, õed-vennad. 2014. aastal oli kannatanutest 77 protsenti naissoost ja 23 protsenti meessoost.

Tüüpilist perevägivalla juhtumit Lõuna prefektuuris iseloomustavad järgmised tunnused: pigem õhtusel ajal, kortermajas, ründaja on alkoholijoobes, tugevad ähvardused ja verbaalne vägivald, tõuklemised ja rüselused. Harvemad on juhud, kui keegi saab reaalselt viga ja vajab arstiabi, üldjuhul annab juhtunust teada ohver või teised pereliikmed, vähematel juhtudel sekkub politsei näiteks naabrilt laekunud vihjele kõrvalkorterist kostuva tüli ja nutu pärast. Ligi pooltel juhtudest on lähisuhtevägivalla juures või suisa vahetuks osapooleks lapsed.

Põlev tuli tekitas tüli

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel tõi näite ühest raskemast naistepäevaaegse vägivalla näitest: politsei käis väljakutsel, kus selgus, et naine oli öisel ajal koju tulnud ning toas tule põlema pannud. Seepeale magav elukaaslane vihastas ja pani tule kustu. Naine pani tule uuesti põlema ja soovitas mehel kannatlik olla, kuniks ta riided vahetab.

Mees ärritus veelgi, haaras naisel juustest, lükkas ta voodile pikali, pigistas teda kaelast. Naise kaelal fikseeriti hematoomid ja kriimustused. Ründe järel ta erakorralist arstiabi õnnekombel ei vajanud.

Politsei selgitas, et mõlemad olid alkoholi tarvitanud. Naisel mehe suhtes pretensioone ei olnud ning pärast juhtunut on ta tõrges tegemaks politseiga koostööd selliselt, et vägivallatseja vastutusele saaks võtta. Mees on ka varasemalt olnud vägivaldne ning karistatud vabadusekaotusega vägivallateo toimepanemise pärast. Perega käib jätkuv töö, kuhu politsei on kaasanud erinevaid koostööosapooli.

Naistepäeva tähistamine lõppes peksuga

Rist tõi näite Ida prefektuuris toimunud perevägivalla väljakutsetest. Narvas Rahu tänaval korteris tähistati naistepäeva. Naine sai joobes mehe käest peksa. Sooviti patrulli appi, kuna mees ei rahunenud maha ja korteris oli veel laps, vanaema ja naise sõbranna. 24-aastane mees viidi kainenema.

Kohtla-Järve Altserva tänavale tuli väljakutse, et purjus elukaaslane on agressiivne, laamendab kodus, ei anna rahu. Kohal selgus, et mõlemad osapooled olid joobes. Osapooled leppisid politsei juuresolekul ära ja naine soovis, et mees koju magama jääks.

Kohtla-Järvel Uuel tänaval oli väljakutse, et naine ei lase meest korterisse. Mees aga väitis, et naine lõhkus tahvelarvuti ja lõi rusikaga näkku. Sündmuskohal selgus, et mõlemad olid alkoholijoobes, kuid jõudsid kokkuleppele ja mees lahkus ära teise korterisse. Mehel naise vastu enam mingeid pretensioone polnud.