Umbes 900 kapitalismivastase liikumise Blockupy aktivisti sõitis teisipäeval erirongiga Berliinist Frankfurti. Kohe kolmapäeva hommikul alustas Blockupy kardetud kriisipoliitikavastaseid rahutusi. Politseinikke loobiti kividega ja Euroopa Keskpanga hoone juures olid leekides politseiautod, vahendab Handelsblatt.

Politsei teatel blokeerisid meeleavaldajad kesklinnas asuva silla üle Maini jõe ning tähtsa transpordikeskuse linna idaosas.

„Õhkkond on agressiivne,“ ütles politsei esindaja Claudia Rogalski Saksa uudisteagentuurile DPA. Rogalski sõnul oli politsei rahutusteks valmis. „Me ütlesime juba enne, et arvestame vägivaldsete rahutustega, aga meie plaanid on loomulikult selle puhuks koostatud ning meil on ka linnas piisavalt jõude.“

Politsei teatas veidi hiljem Twitteris, et lühiajaliselt vahistati umbes 350 inimest, viis jäeti pikemalt vahi alla:



Saksa aja järgi kella 11-ks, kui algas keskpanga hoone avamistseremoonia, oli vigastada saanud 88 politseinikku, teatas pressiesindaja

DPA-le.

Põlema pandi seitse politseiautot.

Saksa politseinike ametiühingu (DPoIG) teatel on vägivaldne jõuk kokku tulnud üle kogu Euroopa ning nad ründavad kapitalismikriitika sildi all riiki kui sellist. Meeleavaldajad on politseinikke meelega rünnanud.

Tuletõrje kutsus meeleavaldajaid üles oma tööd mitte takistama. „Palun
jätke meie jõud rahule ja laske neil oma tööd teha!“ pöördus tuletõrje
Twitteris meeleavaldajate poole. Frankfurdi idaosas, kus Euroopa
Keskpanga peakorter asub, ei olnud praktiliselt ühtki ristmikku, kus ei
põlenud prügikastid, autorehvid või autod.

Frankfurdi idaosas ei toimunud õppetööd vähemalt neljas koolis.

Frankfurdi politsei fotod:


Politsei kasutas meeleavaldajate vastu veekahureid. Blockupy esindaja Hendrik Westeri sõnul ründas politsei osasid meeleavaldajaid. „See pole see, mida me Blockupy poolt tänaseks päevaks kavandasime. Aga tuleb ka aru saada, et seda kodusõjastsenaariumi, mille politsei koostanud on, peavad paljud inimesed väljakutseks ja provokatsiooniks.“ Blockupy loodab aga Westeri sõnul, et olukord rohkem ei teravne.

„Me tahame kärarikast aga rahumeelset meeleavaldust,“ ütles üks meeleavalduse korraldajatest Ulrich Wilken. Meeleavaldus on suunatud Euroopa Keskpanga kui ühe niinimetatud troika liikme vastu, mis meeleavaldajate hinnangul takistab Kreeka valitsuse tööd.

Hea lugeja, kui asud ise praegu Frankfurdis, siis räägi, mis seal toimub! Jaga muljeid, mõtteid, pilte ja videoid aadressil rahvahaal@delfi.ee !