„Keeldudes andmast Donbassile eristaatust tallus Kiiev jalge alla hapra Minski rahu ja viis olukorra tupikusse. (...) Donetski ja Luganski rahvavabariigid teatavad, et mingid kompromissid Kiieviga ei ole võimalikud, kuni ei tühistata Porošenko ja ülemraada eilseid häbiväärseid otsuseid,“ öeldakse avalduses Lenta.ru vahendusel.

Zahhartšenko ja Plotnitski märgivad, et ülemraada vastu võetud otsus eristaatuse kohta sisaldab ainult nende asulate loetelu, mis tähistavad eraldusjoont, mitte kogu territooriumi, mida kontrollivad Donetski ja Luganski rahvavabariigid. See rikub nende arvates Ukraina eristaatuse seaduse paragrahvi 1.

Lisaks sellele paneb separatiste nördima see, et eristaatuse seadusesse viidi sisse Donetski ja Luganski rahvavabariigiga kooskõlastamata parandused, mis määravad kindlaks kohalike valimiste läbiviimise tingimused Donbassis.

„Kiiev tõstatab ka küsimuse rahuvalvajate toomisest konfliktipiirkonda, mida ei ole samuti ette nähtud ei Minski protokollis, memorandumis ega meetmetekompleksis. Seega rikub see kogu rahuplaani loogikat, mis nii suure vaevaga välja töötati. See on järjekordne heade kavatsuste taha varjatud katse Minski kokkulepetest lahti öelda,“ rõhutatakse avalduses.