Reedel, 20. märtsil kell 11.00-13.17 saab Tartu tähetorni õuel selge ilma korral päikesevarjutust vaadelda nii projektisoonis kui ka spetsiaalse päikeseteleskoobiga. Lisaks vaatlemisele saavad huvilised küsida selgitusi toimuva kohta tähetorni töötajatelt. Vaatlemine toimub elava järjekorra alusel ja on kõigile huvilistele tasuta, teatas tähetorn.

Pilves ilma korral saab varjutust vaadata kell 11-13 muuseumis interneti vahendusel. Muuseumi ekspositsioonisaalis toimuvale interneti-vaatlusele pääseb muuseumipiletiga.

Kell 13-16 toimub eelregistreerunutele laste huvipäev „Tahan rohkem teada varjutustest“. Programmis uuritakse, kuidas varjutused tekivad, milliseid varjutusi olemas on ning miks Eestis täisvarjutusi vaid harva näha on. Räägitakse ka Kuu faasidest ja päikesevarjutustest teistel Päikesesüsteemi planeetidel ning külastatakse tähetorni planetaariumi. Huvipäevale saab registreerida tähetorni kodulehel.

NB! Päikese vaatlemine palja silma, aga eriti läbi tavalise filtrita binokli või filtrita teleskoobi, on silmadele kahjulik!

Kolm päeva enne päikesevarjutust, 17. märtsil kell 18.15 toimub Tartu tähetornis astronoomialoeng, mis juhatab sisse päikesevarjutuse teema. Loengul tutvustab hobiastronoom Martin Vällik Päikese pildistamist ja räägib kus, kuidas ja millal päikesevarjutust vaadelda.

Täisvarjutust on sel aastal võimalik vaadelda Svalbardis Norras ja Fääri saartel. Eestis on päikesevarjutus näha küll osaliselt, aga väga suures ulatuses. Täielik kuuvarjutus on selge ilma korral Eestist näha selle aasta 28. septembril.

16. mail avab Tartu tähetorn näituse „Päikesevarjutuse lummuses“, mis on esimene sellelaadne Eestis ning tutvustab läbi ajalooliste materjalide ja interaktiivsete eksponaatide päikesevarjutuste olemust ja vaatlemist.

Järgmine sarnase ulatusega Eestist nähtav osaline päikesevarjutus toimub 25. oktoobril 2022.