Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kinnitas Delfile, et eilsel koosolekul otsustas võimul olev Toomas Kivimäe valimisliit, et uueks linnapea kandidaadiks esitatakse senine abilinnapea Romek Kosenkranius.

"Esiteks, vastavalt kehtivale koalitsioonileppele kuulub linnapeakoht Toomas Kivimägi valimisliidule. Meie esimene eelistus oli leida linnapeakandidaat meie endi hulgast. Arutelu all olid neli-viis kandidaati, aga kõik teised peale Romeki taandasid enda kandidatuuri ja lauale jäi üks," ütles Kivimägi Delfile. Vaatamata sellele oli Kivimäe sõnul toetus Kosenkraniusele üksmeelne.

Pärnu praeguse linnapea sõnul tunneb ta Kosenkraniust pikka aega ning tulevane linnapea oli ka üks nendest, kellega koos loodi 2009. aastal juba aastaid Pärnus võimul olev Toomas Kivimägi valimisliit.

"Kuna ta on olnud ka viimased aastad abilinnapea, siis üks tema tugevusi on kindlasti see, et ta on kursis Pärnu linna tegemiste hetkeseisuga, seega tema erilist sisseelamist ei vaja," ütles Kivimägi.

Kui 2013. aastal kogus kohalikel valimistel Kivimägi ise ligi 3400 häält, siis Romek Kosenkraniuse saagiks jäid vaid 88 häält. On see piisav mandaat?

"(Naerab) See on selline paradoks, et see ei peegelda tema tegelikku toetust. Ma ei taha oma isikut üle tähtsustada, aga nagu ma eile ka valimisliidule ütlesin ja ka varem korduvalt, siis eks mina nopin esinumbrina ka nende hääli ära. Kui mind seal ees ei oleks, siis enamus võtaks rohkem hääli," vastas Kivimägi sellele küsimusele.

"Otse loomulikult on üks ülesanne, et seda toetust suurendada. Kui peame silmas järgmisi valimisi, siis 1000 häält peaks olema miinimum, mida ta (Kosenkranius - toim.) oma taskusse pistab," lisas Kivimägi.

Toomas Kivimägi volitused linnapeana lõppevad hetkel, kui ta annab riigikogu ees vande. See peaks Pärnu meeri sõnul juhtuma ilmselt selle kuu lõpus. Seejärel on kaks võimalust: kas kutsutakse kokku erakorraline volikogu istung või kinnitatakse Kosenkranius korralisel istungil linnapeaks. "Minu arvates võiks seda teha aprillikuu volikogu istungil," arvas Kivimägi.

Romek Kosenkranius on sündinud 1969. aastal Pärnu linnas. Ta on tegutsenud ettevõtja, riigiametniku ja omavalitsusjuhina. Ta lõpetas 1987. a. Tallinna 17. Keskkooli, juristi eriala omandas 1993-1996. a. Tallinna majanduskooolis. 2003. a. lõpetas ta Tartu ülikooli ajakirjanduse ja suhtekorralduse eriala ning 2005. a. kaitses magistrikraadi avalike suhete erialal Tartu Ülikoolis.

Ta on 2004. a. läbinud erialaohvitseride kursused Tartus KVÜÕA juures ja peale lõpetamist omistas president talle nooremleitnanti auastme, 2011. a. leitnanti auaste.

Aastatel 1990-1994 tegutses eraettevõtluses, alates 1995. a. oli Pärnu politseiprefektuuris politseiinspektori-pressiesindaja ja mõned aastad hiljem edutati prefektuuri analüüsi-ja teabeteenistuse juhiks.

2000.-2004. a. töötas Pärnu linnavalitsuses avalike suhete nõunikuna. 2005. aasta alguses siirdus tagasi eraettevõtlusesse ja oli Pärnus Port Artur kaubanduskeskusi ning Port Artur Grupile kuuluvate kinnisvarde haldamist korraldava ettevõtte juht.

2009. a. suvel lõi koos maavanem Toomas Kivimägiga valimisliidu Toomas Kivimägi valimisliit (TKVL). 2009. a. novembris, pärast kohalike omavalitsuste valimisi, asus ta Pärnu abilinnapea kohale. Tema vastususalad on linnamajandus, linna arengutegevus, planeerimine, avalik kord ja julgolek.

2013. a. sügisel toimunud valimistel valiti Romek Kosenkranius, TKVL nimekirjas, Pärnu Linnavolikogu liikmeks, kuid tema volitused peatusid seoses jätkamisega Pärnu abilinnapea ametikohal.