Eriti RT abil on Venemaa president Vladimir Putin loonud televisioonis ja internetis alternatiivse reaalsuse, kirjutab Time. RT-d vaadatakse YouTube'is rohkem kui ühtki teist uudistekanalit maailmas. Venemaad näidatakse selles ohvri ja läänt kaabakana.

Putin asutas RT 2005. aastal 30 miljoni dollarise eelarvega ning 2010. aastaks oli RT eelarve kasvanud 300 miljoni dollarini aastas. (Võrdluseks, BBC World Service Groupi eelarve aastateks 2014-2015 on 376 miljonit dollarit. BBC rahvusvaheline teenistus on suurim ringhäälinguorganisatsioon maailmas.) RT on liikunud juba väga kaugele sellest, mida Putin 2013. aastal nimetas globaalsete informatsioonivoogude anglosaksi monopoli murdmiseks. Oktoobris ütles Putin, et digitaalne meedia on hirmuäratav relv, mis võimaldab manipuleerida avaliku arvamusega, kirjutab Time.

Eksperdid hoiatavad, et Putiniga propagandasõtta astumine oleks ennasthävitav. Ainus viis valeinformatsioonile vastu astuda on nende sõnul jääda kindlalt faktide juurde.

„RT eesmärk on uputada vaatajad üle teooriatega lääne vandenõude kohta, hoida neid pimestatuna ja segaduses,“ ütleb Briti Vene propaganda ekspert Peter Pomerantsev. Kui RT propagandale püütaks lääne propagandaga vastu astuda, legitimiseeriks see RT, mis mängiks Putinile kaardid kätte.

RT peatoimetaja Margarita Simonjan tunnistab, et kanal kajastab maailmanägemist, mille määravad ära teatud põhimõtted, mida riik ja Vene riigi esindajad väljendavad, kuid ta väidab, et ei saa aru, kuidas muudab see RT vähem objektiivseks kui lääne kanalid. „Mitte keegi ei näita objektiivset reaalsust,“ ütleb Simonjan. „Lääne meedia ei ole objektiivne tegelikkusel põhinev uudisteallikas.“

Kui 34-aastaselt Simonjanilt küsida, kas on võimalik, et keegi Kremlist võiks helistada ja nõuda mingi loo mitte eetrisse andmist, vastab ta pealtnäha ehtsa solvumisega: „Kuidas te võite sellist asja ette kujutada?“

Ometi seisab Simonjani laual vana kollane telefon, valitsuse otseliin, millel ei ole numbrivalimisklahve. Selliseid telefone kohtab Time'i sõnul kõrgete Vene ametnike kabinettides. Simonjan tunnistab, et see on tema turvaline liin otse Kremlisse. Milleks see siis on? „Telefon on selleks, et arutada salajasi asju,“ teatab Simonjan.

RT maailmanägemises on kesksel kohal veendumus, et suurema osa maailma poliitilise vägivalla taga on lääne vandenõu. Koos sagedase ufolugude kajastamisega tõmbab seda tüüpi materjal internetis ligi palju silmapaare. RT ingliskeelse YouTube'i kanali videod on kogunud ligi 1,4 miljardit vaatamist, suures osas tänu toimetamata videotele vägivallast ja loodusõnnetustest, kirjutab Time.

Paljudes lääneriikides on RT Time'i teatel leidnud lojaalse publiku, kes umbusaldavad oma valitsusi ja arvavad, et maailmasündmuste levinud kajastamine on kahtlane.

RT-d on suhteliselt kerge müüa paljudele rahvastele, kellel on villand nende arvates kõikjale tungivast USA mõjust maailma asjadele. Simonjan nimetab seda alternatiivide otsimiseks Ameerika allakäigu ajastul. „Inimesed ei usu teid enam,“ ütleb Simonjan. „Aga nad usuvad meid. Nad usuvad, et meie maailmapilt on tegelikkusele lähemal.“