Kindlasti on tervitatav, et Euroopa Liidu tasandil on üha enam hakatud tähtsustama kaitsetemaatikat. Mida rohkem eurooplased mõistavad, et heaolu ja julgeolek ei ole iseenesest mõistetavad ja pikaajaliselt tagatud ilma arvestatavate kaitsekulutusteta, seda parem, ütles Mihkelson Delfile.

"Mina oleksin täna skeptiline Euroopa Liidu relvajõudude loomise osas. Esiteks seetõttu, et meil juba on olemas hea väljaõppe saanud lahingugrupid, kuid neid pole kordagi ühegi missiooni tarbeks kasutatud. Võib olla peaks Juncker esmalt leidma rakenduse juba tehtud kaitseinvesteeringu paremaks rakendamiseks," arvas väliskomisjoni esimees.

Teiseks pole Mihkelsoni arvates vaja dubleerida NATO võimekusi. "Euroopa Liidu liikmesmaad, kes samas kuuluvad ka NATOsse, peaksid lihtsalt suurendama oma kaitsekulutusi ja kasvatama Euroopa tähtsust ja osakaalu NATO ühises kaitse-eelarves. Igasugune dubleerimine ning uute staapide loomine ei suurenda Euroopa julgeolekut. Vastupidi, see võib teenida hoopis nende huve, kes hea meelega näeksid Euroopa Liidu ja USA vastandumist või transatlantilise koostöö kadumist," arvas Mihkelson.

Väliskomisjoni esimehe sõnutsi ei tohiks Euroopa julgeolekuarhitektuuri täna kergekäeliselt muuta, sest seda on siiani nõudnud üksnes Venemaa.

"Eriti rumal oleks hakata lammutama süsteemi, mis on hoidnud ja kaitsnud Euroopat viimase 70 aasta jooksul. Seega peaks Eesti keskenduma nende mõtete ja tegevuste toetamisele, mis tugevdaksid Euroopa liitlaste osakaalu NATOs ning süvendama transatlantilist majanduslikku (siin on vabakaubandusleping Euroopa Liidu ja USA vahel ülioluline) ning kaitsealast koostööd," lisas Mihkelson.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegi pühapäeval ettepaneku luua Euroopa Liidu armee, kuna pinged Venemaaga süvenevad.

Juncker ütles usutluses Saksa ajalehele Welt am Sonntag, et sõjavägi võimaldaks seista vastu uutele ohtudele ühenduse piiride taga ja kaitsta euroopalikke väärtusi.

"Euroopa armeed ei loodaks, et seda kohe kasutada," seletas ta. "Aga eurooplaste ühine armee annaks Venemaale märku, et meil on Euroopa Liidu väärtuste kaitsmisega tõsi taga."