Eelmisel nädalal pidas Vene föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) kinni Kaug-Idas asuva Sahhalini oblasti kuberneri Aleksandr Horošavini, kellele esitati süüdistus suuremahulises korruptsioonis. Täna teatas Venemaa uurimiskomitee pressiesindaja, et kõrge ametniku kodust leiti läbiotsimisel muuseas ülisuur kogus sularaha.

„Kui rääkida konkreetselt Sahhalini oblasti kubernerist Horošavinist, käib jutt korruptsioonikuritegudest – altkäemaksu võtmisest ametiisiku poolt ja seda eriti suures summas. Kõne all on näiteks üle 5,5 miljoni USA dollari suurune summa vaid ühes episoodis ning meie andmetel ei jää see episood ainukeseks,“ teatas uurimiskomitee pressiesindaja Vladimir Markin TASS-i vahendusel.

„Selle kõrge ametikandja mastaapsest korrumpeeritusest annab märku kasvõi läbiotsimisel äravõetud sularaha kogus – see oli peaaegu miljard rubla eri valuutades,“ lisas Markin.

Lisaks olevat kuberneri elukohast leitud veel vähemalt 800 kallihinnalist juveelitoodet. „No näiteks esialgu paistis, et oli tavaline pastakas, aga välja tuli, et maksab 36 miljonit rubla (550 tuhat eurot). Täpsem hinnang kinnisvara väärtusele on koostamisel, aga valduste seas oli kolm korterit Moskva kallimates majades, lisaks kaks suvilat pealinna lähedal. Võin öelda, et ainuüksi suvilate remont ja parandused läksid maksma kenakese ümmarguse summa: 130 miljonit rubla (2 miljonit eurot),“ rääkis uurimiskomitee esindaja.

Tema hinnangul lähevad summad uurimise käigus arvatavasti veel suuremaks, sest kardetavasti selgub Sahhalini oblasti juhtkonna tegevuse kohta veel palju uut infot.

55-aastane Horošavin on olnud Sahhalini oblasti kuberner alates 2010. aastast ja kuulub president Vladimir Putinile lojaalsesse Ühtse Venemaa parteisse.