Opositsioonierakonna RPR-Parnas kaasesimees ja Jaroslavli oblastiduuma liige Nemtsov lasti tundmatu isiku poolt maha Suurel Moskvoretski sillal 27. veebruari hilisõhtul.

Erakonna RPR-Parnas esindaja Olga Šorina ütles, et Sahharovi keskusesse toodi ka pärg Venemaa presidendilt.

„Talle langes osaks töötamine tähtsatel ametipostidel meie maa raskel üleminekuperioodil. Ta ütles alati otse ja ausalt välja oma seisukoha,“ rõhutas president Vladimir Putin Nemtsovi emale saadetud kaastundetelegrammis.

„Boriss Nemtsovist sai üks andekamatest poliitikutest meie maa demokraatlike ümberkorralduste perioodil. Ja kuni kõige viimase päevani jäi ta eredaks isiksuseks, põhimõttekindlaks inimeseks. Ta tegutses avalikult, järjekindlalt ega muutnud kunagi oma vaateid,“ märkis peaminister Dmitri Medvedev.

Nemtsovi tulid ära saatma paljud Venemaa parlamendi liikmed, föderaalsete ja regionaalsete võimuorganite esindajad, ühiskonnategelased, inimõiguslased. Nii endised toetajad kui ka vastased.

Venemaa valitsust esindasid näiteks asepeaminister Arkadi Dvorkovitš ja peaministri pressiesindaja Natalja Timakova.

Nemtsoviga saabus hüvasti jätma ka Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini lesk Naina Jeltsina, kelle sõnul sidusid teda Nemtsoviga sõbralikud suhted ning endine president armastas Nemtsovi väga.

Leinatseremooniast võtsid osa ka teiste riikide esindajad.

Auvalves seisid Nemtsovi toetajad, kellel oli varruka ümber musta äärisega valged lindid.

Sahharovi keskuse juurde voolas pidevalt inimesi lilledega. Nemtsoviga hüvasti jätta soovijate järjekord oli mitusada meetrit pikk.

Avalik ärasaatmine Sahharovi keskuses kestis kuni kella 13-ni Eesti aja järgi. Eeldatavalt kell 14.30 peaks Trojekurovskoje kalmistul algama matusetseremoonia.

Nemtsovi ärasaatmisest ei lubatud osa võtta teisel opositsiooniliidril Aleksei Navalnõil, kes kannab parajasti karistust 15-päevase administratiivaresti näol. Kohus ei andnud esmaspäeval luba Navalnõi matustele laskmiseks.

Ärasaatmisele ei tulnud endine male maailmameister ja opositsionäär Garri Kasparov, kes viibib välismaal. Kasparov kardab enda sõnul isikliku julgeoleku pärast.