Poola välisministeeriumi pressiesindaja teatas esmaspäeval, et senati spiikrit Bogdan Borusewiczit ei lubata Moskvasse kättemaksuks Venemaa föderatsiooninõukogu spiikri Valentina Matvijenko vastu kehtestatud sanktsioonide eest, vahendab AFP.

Euroopa Parlamendi liige Lätist Sandra Kalniete ütles AFP-le, et tal ei lubatud Venemaale siseneda Moskva Šeremetjevo lennuväljal. Mõistlikku põhjust talle ei öeldud.

„Pärast kaht tundi ootamist ütlesid nad mulle, et mul keelati Venemaale sisenemine nende koodeksi paragrahv 27 punkt 1 järgi. Ma küsisin, mida see paragrahv täpselt ütleb ja keegi ei osanud vastata,“ rääkis Kalniete. „Et ma olen alati rääkinud Venemaa rollist Ukrainas selges ja konkreetses keeles, kahtlustasin ma, et see võib juhtuda.“

Kalniete sõnul on sissesõidukeeld solvav nii Lätile kui ka Euroopa rahvaparteile, mida ta esindab.

„Ma olen tõeliselt uhke, et mind on täna Venemaa vaenlaseks sildistatud. Venemaal ei ole tema praeguses seisus palju sõpru,“ ütles Kalniete, lisades, et kohtus Nemtsoviga viimase visiitide käigus Euroopa Parlamenti.

Läti endine välisminister teatas, et lendab teisipäeval tagasi Brüsselisse.

Tuntud kommunistliku perioodi dissident ning Poola režiimivastase liikumise Solidaarsus asutajaliige Borusewicz ütles, et on talle Moskva poolt kehtestatud sissesõidukeelust šokeeritud.

Poola president Bronisław Komorowski ütles, et sissesõidukeelu kehtestamist Poola demokraatia eest võitlemise ikoonile nagu Borusewicz on keeruline mõista ja sellega leppida.

Komorowski ütles Poola meediale, et teda esindab teisipäevasel matusetseremoonial vanemnõunik Jan Lityński ning Poola valitsust asevälisminister Konrad Pawlik.