Esimest korda oli riigikogu valimistel (Eesti valimiste ajaloos teist korda) võimalik valida elektrooniliselt, seda võimalust kasutas 30 275 (ehk 5,8 protsenti) inimest. Tänaste numbritega võrreldes on see küll väike arv, kuid võrreldes näiteks 2005. aasta kohalike valimiste tulemustega, kus e-hääletamist esmakordselt rakendati, oli näitaja pea kolm korda suurem (toona 9287 e-häält).

Valimisvõit kandus Reformierakonna poolele tasavägises heitluses. Esmakordselt Eesti ajaloos võitis riigikogu valimised istuva peaministri partei, kogudes 27,8 protsenti häältest ehk 153 044 hääletaja südame ja 31 mandaati. Võrreldes 2003. aasta tulemustega oli vahe selge – juurde võideti 12 kohta.

Keskerakond ei jäänud tegelikkuses palju maha – kõigest 9526 hääle ehk 1,7 protsendiga, kuid see tähendas kahte mandaati vähem. Võrreldes 2003. aastaga oldi samuti pisut edukamad, koguti 26,1 protsenti häältest ja võeti 2003. aastaga võrreldes üks mandaat rohkem, 2007. aasta märtsivalimiste järel pääses riigikogusse 29 keskerakonna nimekirja kandidaati

IRL võis oma tulemusega samuti enam-vähem rahule jääda, sest 19 mandaati ja 17,9 protsenti toetust ei täitnud küll ootusi, kuid ei tähendanud ka suuremat katastroofi. Nime vahetanud sotsiaaldemokraadid suurendasid küll oma häälesaaki ja kogusid kümme mandaati ehk nelja võrra enam kui 2003. aastal, kuid arvatavalt olid parteikontori ambitsioonid suuremad.   

Rahvaliit oli oma toetajatest pea poole kaotanud, tulemuseks 7,1 protsenti toetust ja kuus mandaati (ehk seitse kohta vähem) ning partei pidi tõdema, et nelja aastaga oli valitsusse kuulunud erakonna selja tagant „jalutama läinud“ pea 25 000 valijat.   

Valimiste üks võitjaid oli kindlasti värskelt asutatud Eestimaa Rohelised, kes ületas 7,1-protsendise toetusega kindlalt valimiskünnise, võitis riigikogus kuus mandaati ja tegi valimistulemuse seisukohalt tuule alla ka Rahvaliidule (rohelised said kokku 64 häält rohkem). Rohelisi vedas nende esinumber Marek Strandberg, kes Harju- ja Raplamaa tihedas konkurentsis kogus 5668 häält. Ehkki üle tuhande hääle suutsid võtta ka uued riigikogulased roheliste fraktsioonis Aleksei Lotman, Toomas Trapido ja Mart Jüssi, andsid väga olulise panuse valimisedusse riigikogust välja jäänud Villu Tamme 1968, Tõnis Mägi 1215 ja Tõnu Trubetsky 1138 häälega. 

Võidukas Ansip, Savisaar kandadele astumas
Kaheteistkümnest valimisringkonnast suutis Reformierakond valimised enda kasuks kallutada kaheksas, Keskerakond võidutses neljas ringkonnas.
Reformierakonna vedas võidule kampaanialaval rambivalguses kümmelnud peaminister Andrus Ansip. Riigikogu valimiste uus absoluutne rekord – 22 540 häält – moodustas näiteks 14,8 protsenti kogu Reformierakonna häälesaagist ning 28,8 protsenti Harju- ja Raplamaal antud häältest.
Keskerakonna peaministrikandidaat Edgar Savisaar suutis võrreldes 2003. aasta riigikogu valimistega samuti oma häälesaaki pea kolmandiku võrra kasvatada, kuid Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital kogutud 18 003 häält jäi siiski Ansipi tulemuse varju. Mart Laar ristas Ansipiga otseselt rinnad; ehkki tulemus kahvatus Ansipi saagi ees, ei olnud 9237 häält kokkuvõttes sugugi halb tulemus.

Skandaalidesse vajunud Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani häältes aimdus juba Rahvaliidu lõpu algust – kodukantsis kogus ta 2855 häält, lausa 2323 häält vähem kui veel neli aastat tagasi. Rahvaliidu ministritoolilt valimistele vastu läinud kandidaatidest sai Aivar Sõerd kokku vaid 233 häält. Ministritest hävis põhjalikult kultuuriminister Raivo Palmaru, võites kõigest 138 valija sümpaatia.

Valimistel väljendus jõuliselt ka Reformierakonna põlvkonnavahetus – Urmas Paet suutis oma nelja aasta tagust edu isegi ületada ja koguda 8685 häält, Laine Jänes kümnekordistas 9303 häälega oma varasema riigikogu valimiste tulemuse (kokku kolmas tulemus absoluuthäälte võrdluses), Keit Pentus tegi sisuliselt sama (7049 häält aastal 2007 võrreldes 718 häälega aastal 2003), Rein Lang kogus samuti üle 7000 hääle.

Kümnest isikumandaadi võtnud kandidaadist viis kuulus Reformierakonda, kolm Keskerakonda (Edgar Savisaarele lisaks Vilja Savisaar ja Mihhail Stalnuhhin), lisaks veel Mart Laar ja sotside esimees Ivari Padar (5522 häält suhteliselt väikesest Võru- Valga- ja Põlvamaa ringkonnast). Endine valitsusjuht Juhan Parts kogus Tallinna 3. ringkonnas (Mustamäe ja Nõmme) 2975 häält (2003. aasta Tallinna 1. ringkonnas 6890), jäädes absoluutarvult alla ka näiteks Erki Noolele (3178).

Reformierakonnal uued "silmarõõmud"

Valimistulemused andsid Reformierakonnale võimaluse endale tantsupartnereid valida – ühest küljest oli pruudiseisuses senine partner Keskerakond, kuid jõuline vastandumine kampaanias, eriti pronkssõduri küsimuses, ja presidendivalimistel tegi antud valiku äärmiselt raskeks. 

Matemaatiliselt oleks Reformierakonna ja IRL-i liit kokku andnud „vaid“ 50 häält ehk enamusest oleks jäänud puudu, seetõttu tuli kampa võtta veel keegi kolmas. Rahvaliidu välistas valimistulemus, KERE liit ja skandaalid, rohelised justkui mingi hetk kaasati võimuläbirääkimistesse, kuid pigem kattevarjuks ja pettemanöövrina. Seega jäid mängu IRL ja sotsiaaldemokraadid.

Koalitsiooniläbirääkimiste üheks tõsisemaks pähkliks sai välisministri koha küsimus, mida IRL endale, ent Ansip jäärapäisena aga Reformierakonnale ja Urmas Paedale nõudis. Reformierakond sai lõpuks oma tahtmise, roheliste arvelt sai uus kolmikliit jagada lisakohti ning kui sotsid lõpuks nõustusid võtma siseministri koha (millele asus valimistest kõrvale jäänud, kuid ministrite sõelumise ajal kiiresti erakonnaga liitunud justiitsministeeriumi asekantsler Jüri Pihl), oli kaup koos ja olulisim paika pandud. Laar loobus lõpuks üldse ministriportfellist, haridusministriks sai IRL-i kaasesimees Tõnis Lukas ja kaitseministriks valimistel väga korraliku debüüdi teinud Jaak Aaviksoo (hääli 4241). 

Kõlavate ja raha söövate valimislubaduste täitmise asemel ootas aga ees pronksiöö, marodöörid, tõsine majanduslangus, valusad eelarvekärped ja maksutõus.

Artikli kirjutamisel on kasutatud allikaid:
- Kalle Muuli „Vabariigi sünnimärgid“
- Kalle Muuli „Kodanike riik“
- Enno Tammer „Kes. Mis. Kus“ aastaraamat 2008
- Erakondade valimisplatvormid 2007 riigikogu valimisteks www.vvk.ee
- Häälte ja mandaatide jaotus http://vvk.ee/varasemad/r07/pv_aken2.html