Justiitsministeeriumi avalike suhete juht Katrin Lunt kinnitas Delfile, et Galojan toodi täna Eestisse.

Galojan toodi lennukiga Helsingisse ja Helsingist Tallinnasse. "Tõepoolest, täna õhtul konvoeeris politsei ta Tallinna vangla vastuvõtuosakonda," ütles Lunt.

Lunt selgitas, et kõigile saabuvatele kinnipeetavatele tehakse esmalt arstlik tervisekontroll, tehakse kindlaks tema riigikeele oskus ja võetakse üldandmed (elukoht, haridus, perekonnaseis jne).

"Kinnipeetav fotografeeritakse, temalt võetakse sõrmejäljed ja DNA-proov ning väljastatakse vangla riietus," kirjeldas Lunt kinnipeetavaga tehtavaid protseduure.

Hiljemalt kolme kuu möödudes toimetatakse Galojan Harku vanglasse, kus ta kannab karistust sarnastes tingimustes nagu kõik naissoost süüdimõistetud, lisas Lunt.

Delfile laekus vihjeid Galojani tagasitulekust juba täna päeval. Väidetavalt tuli kolm aastat Londonis redutanud Galojan Londonist lennukiga Soome ja sealt laevaga Superstar Eestisse. Laev pidi saabuma täna kell 19.30.

Delfi fotograaf oli laeval vastas ja märkas, et kui kõik autod olid ära sõitnud, siis tuli veel viimasena halli värvi Volkswagen Sharan. Kuna autol olid klaasid tumedad, ei olnud näha, kes seal sees olid.

Vaata pilte sadamast!


Seesama Sharan saabus aga umbes 15 minutit hiljem Tallinna vangla juurde, kus oli ootamas teinegi Delfi fotograaf, kelle sõnul astust sõidukist teiste seas välja ka karvamütsiga naisterahvas. Fotograaf tegi ka mõned pildid, kuid naise nägu ta otseselt ei näinud.

Vaata pilte Tallinna vangla juurest!


Ühendkuningriigi ülemkohus ei võtnud tänavu jaanuari lõpus Eestis suures ulatuses omastamise eest vangi mõistetud Galojani taotlust arutusele. Suurbritannia õigussüsteemi kohaselt on Galojanil ka kaebevõimalus.

Briti kõrgem kohus otsustas Anna-Maria Galojani mullu novembri lõpus Eesti võimudele üle anda, kuid Galojan vaidlustas selle otsuse.

Eestis jõustus Galojani süüdimõistmine 2012. aasta 18. jaanuaril, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja vandeadvokaat Sven Sillari kaebust arutusele.

Vastavalt Harju maakohtu määrusele pidanuks Galojan minema vanglasse karistust kandma hiljemalt 2012. aasta 7. veebruari hommikul, kuid seda ta ei teinud, sest oli Eestist lahkunud.

Eesti kohus mõistis Galojanile 2011. aasta mais ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistuse, millest tal tuleb vanglas ära kanda viis kuud.

Pärast kohtuotsuse jõustumist ei ilmunud Galojan aga vanglasse karistust kandma, vaid põgenes Suurbritanniasse, väites põhjenduseks, et teda kiusatakse Eestis taga.

Ligi 60 000 euro omastamises süüdi mõistetud ja karistuse kandmise kartuses Londonis redutanud Anna-Maria Galojani karistus ei aegunud, sest tema kohtuotsuse aegumine oli peatunud.

Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest ajal, mil ta oli MTÜ Eesti Euroopa Liikumise juht.