1. Sa oled 35 aastat vana ja sul ei ole ikka veel normaalset meiliaadressi

Ei ole võimalik tõsiselt võtta inimest, kes saadab oma muidu päris normaalse CV meiliaadressilt olennunnu129@midaiganes.com või kuupaistabtähedsäravad@meiliaadress.ee. Miks sul ei ole aadressi eesnimi.perenimi@teenusepakkuja.com ? Sellised ninnunännu aadressid näitavad arengutaset ja mitte sulle soodsast küljest.

2. Sa ei pane oma meilile pealkirja

Paljud postkastid sorteerivad ilma pealkirjata meilid otseteed räpsu hulka ning tööandjani su kiri ei jõuagi. Ja kui imekombel jõuabki, on tööandja kirjakastis tõenäoliselt 25 uut ja 45 vana, aga veel vastamata meili ning pealkirjata meilile ei pööra ta isegi tähelepanu, tõenäoliselt kustutab ta selle ära, pidades rämpspostiks.

3. Sa saadad oma CV kümnesse erinevasse asutusse ja kümnele erinevale töökohale ning unustad kirja alguses või sisus nimed ja detailid ära vahetada

Pole midagi halba selles, et sa aktiivselt tööd otsid, kuid kui soovid saada näiteks turundusassistendi kohta ja kirjutad oma tulevasele tööandjale X: „Tere, firma Y. Soovin kandideerida administraatori/sekretäri/koka/koristaja ametikohale!“ ei jäta see sinust just eriti professionaalset muljet. Kohe on selge, et oled lohakas ja ei viitsi eriti süveneda.

4. Sa saadad ainult CV ega viitsi vaeva näha isegi paarilauselise lisapingutusega

CV on ainult üks võimalus oma oskusi ja teadmisi näidata. Kui aga soovid boonuspunkte, kirjuta endast kirja sisusse natuke lisaks — kiida end, miks just sina oleks sellele tööle õige inimene, miks sa seda tööd tahad. Sinu kirjastiil näitab nii mõndagi ja need paar lisalauset võivad sulle väga suure eelise anda. Ära ainult liiga pikalt jahvatama jää, eeposeid ei ole kellelgi aega lugeda. Ja teiseks — kui kuulutuses on palutud saata koos CV-ga ka motivatsioonikiri või mingi teine konkreetne vorm, palun tee seda kohe, mitte ära edasta nädal hiljem eraldi meiliga.

5. Su kiri ja CV on grammatikavigu paksult täis

Ma saan väga hästi aru, et kõik ei ole sündinud kirjanikud ning paljudele valmistab grammatika tõsiseid raskusi. Kuid nii tähtsa asja puhul nagu CV ja tööle kandideerimine võiksid sa siiski selle lisapingutuse teha,et lased selle mõnel keeleoskajal üle vaadata. CV on sinu üks ja ainus võimalus sadade seast välja paista ja kui see on vigane või täis pikitud tänapäeva internetislängi (arusaamatud tühikud või tühikute puudumine, iga lause lõpus kolm punkti või kolm kuni sada hüü- või küsimärki, laused algavad väikeste tähtedega, kirjas on väga palju emotikone või LOL-tüüpi lühendeid), jätab see sinust keskmisest rumalama inimese mulje.

6. Sa kandideerid ametikohale, mis sinu CV-ga isegi natukene kokku ei sobi

Kõik mõistavad, et inimene, kes pole elus nuga käes hoidnud, ei saa restoranis peakokana tööd. Aga millegipärast ei saada sellest aru, et kogemust läheb tarvis ka teistel aladel, sest firmades ei ole tavaliselt palgal eraldi inimesi selleks, et hakata uustulnukat nullist välja õpetama. Mõnes muidugi on ka ja nendes kuulutustes tavaliselt kogemust ei nõuta. Mõtle hoolega, kas sul tõesti on mõtet enda ja tööandja aega raisata, kui sina oled kogu oma senise elu klienditeenindaja olnud, töökuulutuses aga otsitakse väljaõppinud IT- spetsialisti või paberitega keevitajat.

7. Sa jääd töövestlusele hiljaks

Vabandatavad põhjused on ainult autoavarii või kellegi surm. Mitte ühtegi teist arvestatavat põhjust sul hilinemiseks ei ole. Buss läks katki või liiklusummik segas? Oleksid pidanud varem tulema hakkama. Vanaema kutsus appi kartuleid võtma? Oleks saanud ära öelda. Õde läks sünnitama? Oleks saanud taksoga sõita. Ei leidnud parkimiskohta? Pole minu mure. Minu aeg on väärtuslik ja kui sa seda hinnata ei oska, ei oska mina hinnata sinu ülimat talenti ja võimalikku panust minu meeskonda.

8. Sa ei ole töövestluseks valmistunud

Mingi ime läbi on tööandja su CV-d ja kaaskirja piisavalt heaks lugenud ning su vestlusele kutsunud. Sa jõuad õigeaegselt kohale ning vaikid kohmetult terve vestluse aja. Sa ei oska midagi küsida, ühelgi teemal kaasa rääkida, vastu vaielda ega omi mõtteid avaldada. Kui su käest küsitakse konkreetseid küsimusi sinu plaanide ja visioonide kohta, ei oska sa midagi öelda. Arusaadav, et oled närvis ja ma mõistan seda, aga ma saan kohe aru, kas sa oled eeltööd teinud või tulid lihtsalt niisama maad kuulama ja aega veetma.

9. Sa tahad ennast arendada

Ma ei tea, kus seda õpetatakse või kust noored inimesed selle võtnud on, aga küsimusele „Miks sa seda tööd tahad ja miks peaksime just sinu tööle võtma?“ EI TOHI vastata lausega „Sest ma tahan ennast arendada/See on minu jaoks hea võimalus areneda/Ma olen ammu tahtnud midagi põnevat juurde õppida.“ Lõpetage ära! Mind tõesti ei huvita, mida sina tahad, kõlagu see nii ülbelt kui tahes. Mina tahan teada, mida sinul mulle anda on. Kui sa ei suuda mulle end maha müüa ja mulle selgeks teha enda väärtust, ei ole meil sinuga pikka juttu. Mine arene kuskil mujal!

10. Sa ei tunne selle töö vastu tegelikult vähimatki huvi

Iga tööandja soovib oma tiimi ainult selliseid inimesi, keda päriselt ka huvitab see, mida ta tegema hakkab. Kui su silmad ei sära ning sa näitad iga oma keharakuga välja, et sa tulid ainult sellepärast, et see on su viimane võimalus raha teenimiseks, ei ole sul lootustki selle firma uksest sisse saada. Huvi ja tahe tööd korralikult teha on tihtipeale olulisemadki kui oskused.

11. Sa ei ole endas kindel

Ma olen valmis andma sulle võimaluse, kui sul pole CV-s eriti midagi ette näidata, aga kui sul on suur soov seda tööd teha, sisemine põlemine ja raudne veendumus, et sa saad sellega hakkama. Kui sa ei ole veendunud, et sa tuled selle tööga toime, ära näe vaeva töövestlusele tulemisega. Ma näen su ebakindluse ja kohmetuse kohe läbi ning need iseloomujooned ei sobi mulle absoluutselt! Kui sa saad töövestlusel aru, etminu nõudmised käivad sulle üle jõu, ütle seda kohe, mitte siis, kui ma olen su välja valinud ja sind tööle kutsunud!

12. Sul on vale lähenemine

Kui vestlusel jutt palgale läheb, siis räägid sellest, kuidas su majalaen on suur ja mersuliising veel suurem, mis tähendab, et sa ei saa endale lubada väiksepalgalist tööd. LÕPETA! Selleks et saa saaksid üldse töö endale kunagi, alusta ikka sellest, kui väärtuslik sa oled tööandjale ning põhjenda ka miks. Kedagi ei huvita sinu koera haiglaarved ega gurmaanlusharjumised, vaid see, mida sul firmale pakkuda on.