Neljakordne kontorihoone Savuškini 55 Peterburi kesklinna põhjapiiril ei ärata erilist tähelepanu. Hoonel ei ole silte ega reklaame, kuid ribikardinate taga särab valgus ööl ja päeval, vahendab YLE Uutiset.

Hoones on valvekaamerad ja sisse saab valvatava pöördvärava kaudu. Ametnikke siiski näha pole.

Vene meedia andmetel ja firma endisete töötajate teatel rendib hoonet Agentstvo Internet Issledovanii ehk Internetiuuringute Agentuur.

Hoones töötanud inimesed on Venemaa sõltumatutes meediakanalites rääkinud, et firmas tegeldakse kahtlaste meetoditega laiaulatusliku arvamuste mõjutamisega sotsiaalmeedias.

Eesmärk on toota võimalikult palju Venemaa presidendi Vladimir Putini võimu toetavaid ning Ukrainat ja lääneriike teravalt kritiseerivaid artikleid, blogipostitusi ja kommentaare ning teha oma toodang internetis võimalikult nähtavaks.

Meedias on koht nimetatud trollitehaseks.

Trollitehase seeriatoodangust on üksikasju avaldanud teiste hulgas sõltumatu ajaleht Novaja Gazeta.

Internetiuuringute agentuur asutati 2013. aasta juulis.

Firma palku peeti juba siis headeks ning töökohaks oli uus valvatud kontorihoone Peterburi lähedal Olginos, kust koliti hiljem linna.

Alguses oli firma sihtmärk peamiselt opositsiooniliider Aleksei Navalnõi, kuid Ukraina sõja puhkedes kaldus kaalukauss sõjapropaganda ja välispoliitika suunas. Algas ka kommentaaride postitamine lääne väljaannete kommentaariumidesse.

Automatiseeritud ja identseid kommentaare on lihtne tuvastada ja tõrjuda, seetõttu vajatakse sõnumeid varieerima elavaid inimesi.

Ainsad andmed firma tegevuse kohta on saadud häkkerite ja firma töötajate paljastuste kaudu ning firma enda tööpakkumiskuulutustest.

Firma tegevuse kohta on Venemaal häkitud tuhandeid dokumente, mis YLE on oma käsutusse saanud.

Hinnangud töötajate arvu kohta varieeruvad, kuid häkitud materjali hulgas olnud organisatsiooni struktuuris on kirjeldatud 270 inimese ülesanded ja nimetatud juhtkonna liikmed.

Mitmed endised töötajad on intervjuudes öelnud, et valdav osa palgatud propagandistidest ei usu ka ise, mida kirjutavad.

„Suurem osa teeb tööd vaid raha pärast, mitte ideoloogilistel põhjustel. Nad ütlevad, et mõistavad, mida teevad, aga teevad seda tööd, sest muud tööd pole,“ räägib trollitehast uurinud ajakirjanik Anton Butsenko ajalehest Delovoi Peterburg.

Propaganda levitamise eest makstakse Venemaa mõistes hästi. Kuulutustes lubatakse 30 000-50 000 rubla ehk umbes 400-650 eurot kuus.

Internetis on avaldatud ka anonüümset tagasisidet firmast kui tööandjast. Endised töötajad on muu hulgas rääkinud, et alguses on neile pakutud ilma palgata praktikat ning alati pole ka hiljem saadud kirjalikke töölepinguid.

„Paljudel erinevate toimetuste töötajatel ei ole ametlikku töölepingut. Nad teevad tööd mustalt ehk saavad palka sularahas. Nende mitteametlike suhete tõttu ei saa kogu ahelat jälgida,“ ütleb Butsenko.

Butsenko sõnul ei ole tegevust suudetud Kremlini jälitada, kuigi firma toodang toetab selgelt Venemaa ametlikke seisukohti.

Vähemalt formaalselt rahastavad trollitehast ja samas hoones tegutsevat uudisteagentuuri erainvestorid, kuigi internetipropagandale on raske leida majanduslikke põhjendusi. Sisu ei müüda edasi ning trollitehasega seostatud veebilehtedel ei ole reklaame.

Firma tegevus on aga üsna kulukas. Töötajate arvu põhjal või arvata, et iga kuu kulub palkade maksmiseks üle 100 000 euro. Muud püsikulud pole teada, kuid kogu hoone 4500 ruutmeetri eest on nüüd juba vananenud kinnisvaravahenduskuulutuse järgi küsitud kolm miljonit rubla ehk praeguse kursiga 40 000 eurot renti kuus.