Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatuse liige Martin Helme ütles Delfile, et erakond
rahandusministeeriumiga valimislubaduste arvutuste suurusjärgu üle väga ei vaidle, kuid soovis täpsustada kolme punkti. "Meil ongi väga mahukas muutuste pakett, millega rahvuslikku rikkust
ümber jagada," rääkis Helme. "Tahame teha asju värske pilguga." Loe kõiki Martin Helme täpsustusi siit!

Helme soovis täpsustada ka summat, mis puudutab hambaravi hüvitist, mis rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt nõuab eelarvest 60 miljonit eurot. EKRE arvutuste
järgi peaks aga 30 miljonit eurot tagama selle, et kõige olulisemad hambaravi vajadused oleks rahuldatud.

"Kõik ei saa kohe esimesel päeval hambaid suhu, aga hambaravi muutub osaks tasuta
ravikindlustusest," selgitas Helme. "Tasuta ravikindlustus ei ole piiramatu, kõigile nimistus olevatele protseduuridele on pandud piirang."
faktikontroll

FAKTIKONTROLL:

"Hambaravile kulutasid leibkonnad omaosalusena 60,9 miljonit eurot," seisab selgelt tervisearengu instituudi uuringutes näites 2013. aasta kohta (Vaata näiteks siit!). Seega 60 miljonit ei ole rahasumma, mille rahandusministeerium on välja mõelnud - tegu on summaga, mida inimesed on  ise oma rahakotist maksnud.

Analüüsides hambaravilubadusi, on avaldatud arvamust, et kui pakkuda hambaravi tasuta teenusena osana ravikindlustusest, nagu EKRE seda lubab, oleks see summa märkimisväärselt suurem, sest nõudlus tasuta teenuse järele on oluliselt suurem kui tasulise teenuse järele. (Oleme kirjutanud sellest varem Eesti Päevalehes ja Delfist). 

Siinkohal Faktikontroll siiralt imestab, mis on see imevalem, millega on plaan teha teenus nüüd vähemalt poole odavamaks? Või pole hambaravihüvitis osa tasuta ravikindlustusest, nagu EKRE lubab, sest ilmselgelt tuleb inimestelt vähemalt pool summat juurde maksta?