"Loodud Balti pataljoni koosseisus peab Scoutspataljon saavutama koostegutsemisvõime Hispaania jalaväebrigaadiga ning olema valmis osalema sõjalistel operatsioonidel, kus iganes NATO seda vajaks," ütles Tiganik.

Kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Artur Tiganik kohtus täna NATO Brunssumi ühendväejuhatuse ülema kindral Hans-Lothar Domrösega, kes järgmisel aastal vastutab NATO reageerimisjõudude tegevuse eest.

NATO Brunssumi ühendväejuhatuse ülem kindral Hans-Lothar Domröse viibis täna Eestis ühepäevasel kiirvisiidil, mille käigus kohtus ka Eestis teeniva Ühendriikide maaväeüksuse juhtkonnaga. Kindral Domröse sõnul tugevdatakse NATO reageerimisjõude 5000 kaitseväelasest koosneva üksusega, mis peab olema valmis siirmiseks 48 tunni jooksul ja täiskoosseisus operatsiooni alustamiseks nädala aja jooksul.

"Mereväe, õhuväe ja eriüksustega toetatud n-ö reageerimisjõudude noolepead tugevdatakse suuremate kriiside puhul kahe jalaväebrigaadiga, millega NATO reageerimisjõudude võimekus kasvab 30 000 kaitseväelaseni," ütles Domröse. "Minu kui NATO reageerimisjõudude ülema, aga ka liitlaste jaoks on viimased arengud positiivsed ning kinnitavad kollektiivkaitse toimimist," lisas ta.

Sel sügisel Hispaanias, Portugalis ja Itaalias läbi viidava Trident Juncture'i näol on tegemist viimaste aastate suurima NATO õppusega, millest võtab osa üle 25 000 kaitseväelase 30 riigist. Eesti osaleb NATO reageerimisjõudude tegevuses koos Läti ja Leeduga loodud ühise pataljoniga, mille tuumiku moodustab Scoutspataljon.

Hollandis Brunssumis asuv väejuhatus on üks kahest NATO operatiivtasandi juhtimisorganist, mille peamine ülesanne on Afganistani missiooni Resolute Support tegevuse pikaajaline planeerimine. NATO Brunssumi ja Napoli väejuhatused vastutavad reageerimisjõudude eest rotatsiooni korras aastase perioodi kaupa. NATO reageerimisjõud (NRF, NATO Response Force) on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav väekontingent. Põhja-Atlandi Nõukogu võib rakendada reageerimisjõude sõjaliste ülesannete täitmisel üle maailma.