Välisministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik ütles Delfile, et üle aasta Indias viibinud eestlastest laevakaitsjatel on võimalik konsuli vahendusel ka seal valimistel osaleda ning osad neist on kirja teel seda ka teha soovinud.

Ministeeriumi esindaja sõnutsi on aga Eesti teinud praeguseks kõik võimaliku, et aidata omalt poolt kaasa meeste kiireks tagasipöördumiseks Eestisse.

"Mis puudutab nõustamist hättasattunutega ning lähedastega, siis konsul ja suursaadik Indias on meestega kohtunud 20 korda. Kui mehed viibisid kinnipidamisasutuses, siis tegi meie konsul kõik selleks, et kinnipidamistingimused oleksid meestele võimalikult kergesti talutavad; oleme vahendanud lähedaste kirju, pakke ja ravimeid, loonud infotehnoloogilisi võimalusi võimalikult lihtsaks ja odavaks suhtlemiseks lähedastega. Loomulikult on tihe suhtlus, infovahetus ning ka meiepoolne toetus meestele jätkunud ka kautsjoni vastu vabanemise järgselt, rääkis Nõmmik.

Lisaks on välisministeerium andnud meestele ka tagatiseta laenu, et katta Indias tekkinud majutuskulusid. See summa on hetkel Delfile teadaolevalt umbes 30 000 euro ringis, kuid kasvab iga päev natuke.

"Hetkel on oluline mõista, et kohtumenetlus ei ole veel lõppenud. Eesti riik on pidevalt rõhutanud võimalikult kiire menetluse toimumise vajadust, seda märkis asekantsler Marina Kaljurand ka möödunud nädalal toimunud konsultatsioonidel Indias. Kaljurand külastas Indias Chennais ka laevakaitsjaid. Kohtumine oli väga vajalik, et kohtuda meestega silmast silma, anda üle sugulaste poolt saadetud pakid, selgitada välisministeeriumi ja India ametivõimude tegevust ning arutada koos, mida saab teha asja kiiremaks lahendamiseks," rääkis Nõmmik.

Juulis 2014 mõistis Tamil Nadu osariigi Ülemkohtu Madurai haru (Madurai Ülemkohus) laevakaitsjad õigeks, kuid see otsus pole siiani jõustunud, sest Tamil Nadu osariik kaebas otsuse edasi India Ülemkohtusse. India Ülemkohus pole tänaseni apellatsioonikaebust arutanud ega seisukohta võtnud, kas võtta edasikaebus menetlusse või mitte. Paralleelselt toimub teine menetlus meeste isiklike asjade, k.a. dokumentide tagastamise üle

"Kui me räägime võimalikust kojupöördumisest enne kohtumenetluse lõppu, siis on laevakaitsjatel õigus esitada taotlus palvega lubada neil humanitaarkaalutlustel lahkuda Indiast kohtumenetluse ajaks. Selle taotluse esitamise õigus on ainult advokaadil, kes firma Advanforti poolt on esindajaks palgatud. Välisministeeriumi informatsiooni kohaselt ei ole advokaat seda taotlust esitanud, kuigi me oleme korduvalt seda soovitanud. Samuti oleme soovitanud esitada kohtuasja arutamise kiirendamise taotluse. Ka seda saab teha advokaat, kuid ka seda ei ole praeguseni esitatud," rääkis Nõmmik.

Välisministeerium jätkab lisaks praktilisele igapäevasele toetusele laevakaitsjate kaasuse tõstatamist poliitilistel kohtumistel ja kirjalike pöördumistega India ametivõimudele.

Näiteks möödunud nädalal viibis välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand Indias, kus toimusid regulaarsed poliitilised konsultatsioonid Eesti ja India välisministeeriumite vahel. Lisaks toimusid kohtumised India asejulgeolekunõuniku Arvind Gupta ja asevälisminister Singh’iga. Kõigi kohtumiste peateemaks oli laevakaitsjate kaasus.

Samuti kohtus ministeerium sel nädalal lähedastega. Kohtumisel andsid välisministeeriumi esindajad ülevaate möödunud nädalal Indias toimunud kohtumistest ja arutati edasist plaani.

Reedel kohtusid aga lähedased ka India suursaadiku Ashok Kumar Sharmaga.