Lennufirma LAN Chile kahemootoriline propellerlennuk Douglas DC-3 kuulutati kadunuks 1961. aasta 3. aprillil Linarese linna lähistel umbes 300 kilomeetri kaugusel Tšiili pealinnast Santiagost lõunas. Lennuki pardal oli 24 reisijat, kelle hulgas oli Tšiili kõrgeima liiga jalgpalliklubi Green Cross kaheksa mängijat ja treener ning kolm kohtunikku, vahendab Reuters.

Lennufirma, mis praegu kuulub Latam Airlines Groupi, oli tollal riigi omanduses.

Päästjad leidsid nädal pärast õnnetust lennuki sabaosa ja mõningaid inimjäänuseid, kuid otsingud lumiste mäetippude lähedal lõpetati ohtlikkuse ja kõrvalise asupaiga tõttu.

Lennuki taasavastamine heidab tragöödiale uut valgust ning annab mõnedele elus olevatele perekonnaliikmetele võimaluse oma lähedastega hüvasti jätta.

Merepinnast 3000 meetri kõrgusel asuvasse õnnetuspaika jõudmiseks rändas üheksaliikmeline mägironijate meeskond kaks päeva hobustel, ületades ojasid ja kuristikke, ning ronides veel kaks päeva edasi jalgsi. Veel kaks päeva kulus alla ronimiseks.

Ekspeditsioonimeeskonna juhi Lower Lópezi jaoks oli see kolmas katse lennuki vrakki leida ja seekord läks õnneks. Parim aeg Santiagost lõunas Tšiili Andides ronimiseks on tavaliselt jaanuarist aprillini.

Meeskond leidis lennuki tükke, sealhulgas propelleri, ning ka inimjäänuseid.