Kender ütles, et Eestil on natsionaalpopulistlik kultuuripoliitika. Kaks protsenti riigi rahast läheb kultuurile. "Maailmas domineeriv kultuur on Ameerika kultuur. Ameerikas ei ole kultuuriministeeriumi. Ainus võimalus sellele vastu seista on ka Eestis kultuuriministeerium kinni panna," lausus Kender.

Kõige huvitavamad kultuurinähtused toimuvad tema sõnul piiripealsetes kohtades. "Narva on nii piir, kui olla saab. Narva sõdib kogu aeg Eesti eest, NATO eest. Narva seisab iga päev eesti kultuuri eest," jätkas Kender.

Filmi "Mandariinid" Eestis Kenderi sõnul teha ei saaks, sest meie kultuuripoliitika eirab eesti ja vene kultuuri kokkupuutekohta. "Mina ei eira seda, seetõttu olengi eesti kõige kõvem kirjanik. Kurat, lõpetage see kultuuri rahastamine ära," nõudis Kender.

Ainus, mida Ameerikast õppida, on tema sõnul maksuvabastused, mida kultuurisektorile anda tuleks. "Las me teeme oma kultuurivärki. Milleks seda kahte protsenti kultuurile vaja on, keegi ei tea," ütles Kender.

Kultuuriministriks saades lubas Kender järgmisel päeval peale kultuuriministeeriumi sulgemist panna kinni keeleinspektsiooni. Ta rääkis, et ZA/UMi ja Nihilist.fm-i kirjutavad nad anglo-ugri pidžinis, "Keeleinspektsioon võiks meile trahvi teha, et me ei kirjuta eesti keeles," kartis Kender.

Tegelikult oli arutelu teemaks tänasel hommikupoolikul Eesti noorte tuleviku ja väljarände teema, aga Kender pidas vajalikuks jagada kuulajatega oma mõtteid kultuuripoliitikast, tõmmates mõneks ajaks ka ülejäänud vestlejad endaga kaasa.

"Valige Yana Toomi," ütles Kender debati lõpus.