"Sisuliselt võime rääkida uue Külma sõja puhkemisest," ütles Mihkelson. "Pole kahtlust, et Eestist, Soomest, teistest Balti riikidest on kujunenud vaba maailma piiririigid. See kätkeb endas ka võimalikke ohtusid, kui sündmused peaksid liikuma tõsisema vastasseisu suunas."

Mihkelsoni sõnul kasutab Venemaa juba täna hübriidmõjutust Euroopa ühtsuse lõhkumiseks alates poliitikute korrumpeerimisest kuni laiaulatusliku propagandategevuseni.

"Eesti ja meie liitlased on väga tähelepanelikult analüüsinud hübriidsõja taktikat, mida Venemaa on kasutamas Ukrainas," rääkis Mihkelson. "Vastavalt sellele on tehtud ka rida muudatusi või täiendusi NATO kaitseplaanidesse." Mihkelson lisas, et NATO kaitseplaane pidevalt täiendatakse.

"Eestil tuleks aga lähemal ajal suurendada oma sisejulgeoleku kiirreageerimisvõimekust, et võimalikke ohtusid veelgi paremini heidutada," soovitas riigikogu väliskomisjoni esimees.

"Venemaa teab väga hästi, et NATO annab vastulöögi, kui rünnaku alla satub üks liikmesriike," tõdes Mihkelson. "Seepärast on mõistagi oluline, et ka kõige pimedamale ähvardajale peab liitlaste heidutus Eestis ja teistes Balti riikides olema selgelt nähtav."

NATO endine peasekretär Anders Fogh Rasmussen hoiatas täna, et Venemaa presidendil on ohtlikud ambitsioonid, mis ulatuvad Ukrainast kaugemale, ning tema eesmärk on katsetada lääne otsustavust Balti riikides.

"Asi pole Ukrainas. Putin tahab taastada Venemaa endise positsiooni suurvõimuna," ütles Rasmussen. "On suur tõenäosus, et ta sekkub Balti riikides, et panna proovile NATO artikkel viis. Putin teab, et kui ta ületab punase joone ja ründab NATO liitlast, saab ta lüüa. Väljendugem selles osas päris selgelt. Aga ta on hübriidsõjaspetsialist."

Rasmussen kutsus NATO-t üles moodustama püsivalt kõrges valmisolekus olevad mitmest tuhandest mehest koosnevad kiirreageerimisjõud, mis oleksid valmis tegutsema 48-72 tunni jooksul, kuigi see on väga kallis ja ainult vähesed suudavad seda teha.