Mõni tööandja on tahtnud ja suutnud töökohad varustada kõige kaasaegsema tehnika ja tehnoloogiaga. Teises äärmuses töötatakse nõukaajast jäänud tehnikaga.

Esimesel juhul on tavaline suurem töötasu, sest seal peab töötajal olema suurem kompetents. Kaasaegsemad seadmed on tootlikumad ja sellest sõltuvad ka palgad.

Mõnes valdkonnas on vanad harjumuspärased tööliskutsed üldse kadunud, sest tööd teevad seadmed. Tööliste ülesandeks on ainult toore masinasse panna ja tooted välja võtta. Alles on paar tipptasemel tasustatud seadistajat ja mõned väiksemapalgalised jooksupoisid, kellelt erilisi teadmisi ei nõuta.

Nagu öeldud, mõõdetakse tööviljakust rahas, mitte toodetud esemete hulgas. Esemete hulk sõltub saadud tellimustest ja valmistaja võimalustest tellimusi täita, eelkõige võrdlusest teiste samalaadsete toodete hindadega. See omakorda sõltub toote omahinnast.

Kui tootmise sisendeid ei koormataks elektri, gaasi ja vedelkütte aktsiiside ning üle mõistuse kõrgete litsentsitasudega, kui sotsmaksu langetataks ning lõpetataks mõistusvastaste nõudmiste esitamine kraanikausside ja WC-pottide arvule ning porgandite kõverusele, siis toote omahind langeks ja koos sellega langeks müügihind.

Konkureerides rahvusvahelisel turul, saaksime siis rohkem tellimusi, mis võimaldaks soetada uusi seadmeid ja palgata uut tööjõudu. Üldkulud jaguneks suuremale hulgale toodetele ja omahind langeks veelgi. Suurem kasum annaks võimaluse tõsta palku.

Vähempakkumiste kasutamine riigitellimuste korral ei jäta tegijatele ruumi tehnoloogia uuendamiseks. Teedeehituses ei tehta töid kogu projekti mahus: katted ja mulded on õhemad või vale koostisega. Tehakse rahvusvahelisi hinnaküsimisi seal, kus oleks võimalus anda tööd oma inimestele. Miinimumhinnad ei võimalda teha head tööd, rääkimata heast palgast.

Peatöövõtja peaks enamiku töödest oma jõududega ära tegema, mitte kasutama valdavalt alltöövõtjaid, kes jäetakse poolnälga. Pidevad võistupakkumised transpordi-, heakorra- ja prügiveotööde saamiseks tegelikult hoopis tõstavad tööde hinda. Kui tead, et ei saa tehnilist ressurssi täielikult ära kasutada, siis tõstad hinda, et järgmise viie aastaga vähemalt kulud tasa teenida.