Rasmusseni sõnul on Kremli tõeline eesmärk kõigutada NATO solidaarsust ja taastada Venemaa domineerimine Ida-Euroopa üle, vahendab Daily Telegraph.

„Asi pole Ukrainas. Putin tahab taastada Venemaa endise positsiooni suurvõimuna,“ ütles Rasmussen. „On suur tõenäosus, et ta sekkub Balti riikides, et panna proovile NATO artikkel viis. Putin teab, et kui ta ületab punase joone ja ründab NATO liitlast, saab ta lüüa. Väljendugem selles osas päris selgelt. Aga ta on hübriidsõjaspetsialist.“

Rasmussen kutsus NATO-t üles moodustama püsivalt kõrges valmisolekus olevad mitmest tuhandest mehest koosnevad kiirreageerimisjõud, mis oleksid valmis tegutsema 48-72 tunni jooksul, kuigi see on väga kallis ja ainult vähesed suudavad seda teha.

Rasmusseni sõnul on eurooplased alates finantskriisi algusest sõjalisi kulutusi nii palju kärpinud, et suudavad vaevalt ennast ilma Ameerika abita kaitsta. „Olukord on kriitiline. Meil on palju sõdureid, aga me ei suuda neid liigutada,“ ütles Rasmussen. „NATO riigid on kaitsekulutusi viimase viie aasta jooksul reaalselt kärpinud 20 protsenti, mõned 40 protsenti, samas kui Venemaa on suurendanud 80 protsenti. Agressioon Ukrainas on äratuskell. Me õppisime Liibüa kriisi ajal, et Euroopa sõltub ameeriklastest täielikult õhus tankimise, droonide ja sideluure osas. Meil pole õhutransporti. See on tõesti pahasti.“

Rasmusseni sõnul ei ole mingit tõtt Kremli väidetes, et lääs rikkus külma sõja lõppedes antud lubadust, et NATO ei laiene ida poole endise Nõukogude Liidu territooriumile. „Mingit sellist lubadust pole kunagi antud ja avalikustatud dokumendid Washingtonis tõestavad seda. See on puhas propaganda,“ sõnas Rasmussen.