Kas üksikisik investeerib selle võidetud raha töö tootlikkuse suurendamisse? Ei investeeri. See raha on jäänud seisma suurema võidu saanud kõrgemapalgaliste kontodele. Samal ajal on meil Euroopa riikidest kõige kõrgemad sotsiaalkindlustusmaksud, mis on ka peamine põhjus, miks ettevõtted ei suuda tootlikkuse suurendamisse piisavalt investeerida.

Iga protsent tulumaksu alandamist maksab umbes 70 miljonit eurot. Kokku on rahvas saanud 6 X 70 = 420 miljoni euro võrra rikkamaks. Kas see on suurendanud investeeringuid tootlikkusse? Ei ole. Meie töö on primitiivne ja riigi SKP püsivhindades oli 2014. aastal napilt üle 97% 2007. aasta tasemest. Mitte keegi ei räägi, kuidas luua rohkem rikkust, ainult seda, kuidas rikkust ümber jagada.

Kui oleksime üksikisiku tulumaksu asemel alandanud samas mahus sotsiaalmaksu, siis oleksid meie ettevõtted saanud selle 420 miljoni euro toel võtta pankadelt veel vähemalt 3-5 kordset finantsvõimendust ning investeerida täiendavalt 1-2 miljardit eurot rohkem tootlikkuse suurendamisse. Majanduskasv ja suurem rikkus tuleb ainult suurema tootlikkuse ja nutikama toodangu arvelt.