Mustajärvi sõnul on ka kaitseminister Carl Haglund olnud õppustel osalemise kavandamisest juba pikka aega teadlik, vahendab Helsingin Sanomat.

„Mul on tugev arusaam, et valmistumist alustati juba sügisel ja kindlas usus, et võtame osa. Sellistele õppustele ei minda inspiratsioonist, vaid asja on ette valmistatud kuude kaupa,“ ütles Mustajärvi. „Ma imestan ainult, miks võttis nii palju aega, enne kui asi toodi välis- ja julgeolekupoliitikakomisjoni?“

Mustajärvi arvates on lennuväeõppused Eestis kahjulikud ja nendega lähendatakse Soomet süstemaatiliselt NATO-le.

„On poliitiliselt täiesti uus samm, kui USA kutsub rahvusvaheliselt nii pingelises olukorras soomlased kuhugi kolmanda riigi õhuruumi õppustele. Soomet ollakse jultunult ja täie hooga viimas NATO-sse ja ameeriklaste külge,“ lausus Mustajärvi. „Ja siin on jultumus, üleolevus ja pime kiirustamine vaid lisandunud, kui vaadata Haglundi ja Stubbi.“

„Juba Islandi õppuste ajal öeldi, et Island on vaid vaheetapp ja järgmisena meid palutakse Balti riikidesse. Siin me oleme,“ märkis Mustajärvi.

Mustajärvi esitas Eestis toimuvate õppuste kohta küsimuse neljapäeval toimunud Eduskunta küsimustetunnis.

Mustajärvi päris Haglundilt ja peaminister Alexander Stubbilt, kellele ameeriklased kutse esitasid ning kuidas asja presidendi ja valitsuse vahel käsitleti.